Eric Schüldt. foto: Mattias Ahlm/SR
P1

Nya vågen med Eric Schüldt: Filmen Prometheus och Sverige - Ingenmansland

Kulturjournalisten Dan Jönsson har tillbringat ett år på Sveriges baksida. Det vill säga i Flen, Sandviken, Ånge och Haparanda. Bland annat. Resultatet blev boken Ingenmansland och den har på sina håll möts av starka reaktioner.

Med flanörens blick har han studerat bruksorter, knutpunkter och förortskommuner som tappat sin forna glans. Med sig har han böcker om ekonomisk teori som han prövar mot verkligheten.

Gefle Dagblads kulturredaktör Gunilla Kindstrand kritiserar boken för att den bidrar till brutaliseringen av landsbygden. Hon skriver att författaren "inte har en chans att greppa problemet".

I Nya vågen får Gunilla Kindstrand och Dan Jönsson en chans att förklara vad de menar.

Veckans kritikersamtal handlar om Ridley Scotts nya storfilm Prometheus som har premiär i veckan. Filmen av regissören till bland annat Alien och Blade Runner, är ett science fiction-äventyr tänkt att utspela sig före den första Alien-filmen.

Med en budget på 130 miljoner dollar (cirka 930 miljoner svenska kronor) handlar denna version av Prometheus-myten om sökandet efter människans ursprung som leder till en strid mot mörka krafter om mänsklighetens framtid. Huvudrollerna spelas av Michael Fassbender och svenska Noomi Rapace.

Catharina Wrååk, mer känd som fantasyförfattaren Jo Salmson diskuterar filmen tillsammans med Kulturradions filmkritiker Roger Wilson.

Programledare Eric Schüldt
Producent Margareta Svensson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista