Lova Sönnerbo, vinnare i Lilla Melodifestivalen 2012. Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio.
2012-06-06

Lova Sönnerbo från Bromma vinnare i Lilla Melodifestivalen 2012

Nu är det klart att Lova Sönnerbo har tagit hem segern i Lilla Melodifestivalen 2012. Hon kommer att representera Sverige i Junior Eurovision Song Contest i Amsterdam den 1 december. 
− Hon kan bli något stort, säger juryns ordförande Christer Björkman.

Åtta finalister i åldrarna 12-15 år gjorde upp om segern i Lilla Melodifestivalen på Gröna Lunds stora scen och i direktsändning i P4 Sveriges Radio. 14-åriga Lova Sönnerbo med låten ”Mitt mod” röstades fram som vinnare av en kunnig jury bestående av Christer Björkman, Melodifestivalgeneral, Carolina Norén, programledare Svensktoppen, och Jan Lundkvist, musikproducent.

− Lova Sönnerbo är en ung artist som redan har ett eget uttryck och en egen ton i kompositionen. Hon kan bli något stort. Dessutom har hon ett budskap i sin text på samma sätt som Loreen hade – Lovas låt handlar om att vara modig och att tro på något. Hon är ett otroligt bra föredöme för andra unga, säger juryns ordförande Christer Björkman.

Lova Sönnerbo fick en stor överraskning när programledaren Molly Sandén avslöjade att hon hade vunnit.

− Det trodde jag aldrig! Jag är så himla blyg och visste inte ens om jag skulle våga vara med, men jag skickade in mitt bidrag i sista stund trots allt. Idag kändes det jättebra att stå på scen och jag fick så mycket stöd från publiken, säger Lova Sönnerbo.

− Jag är jättestolt över att jag gjort det här, det är det roligaste jag har varit med om. Jag tror att den här segern är en dörr som kommer att öppna många andra dörrar. Och det ska bli så himla kul att vara med i Junior Eurovision Song Contest , säger Lova Sönnerbo.

Om vinnaren Lova Sönnerbo
Lova Sönnerbo är 13 år och kommer från Bromma utanför Stockholm. Hon vann med låten "Mitt mod” som hon har skrivit själv. Lova beskriver sig som en halvnorsk tjej som lever livet. Hon skriver: "Jag är en normal tonåring med stora drömmar. Och är nu redo att jobba för dom. Så jag behöver allt stöd jag kan få. Musiken betyder allt för mig och jag är redo att satsa 100% Om jag skulle beskriva mig med tre ord skulle det vara omtänksam, galen och glad. Jag är en väldigt sprallig person men samtidigt väldigt lugn och sansad. Jag har många favoritartister, men Adele är en helt fantastisk sångerska."

De tävlande bidragen var:
”Hellre utan dig” med Mathilda Lindström (12 år) från Vimmerby
”Oemotståndlig” med Moa Metz (14 år), Kajsa Metz (12 år) och Thilda Unnerstam (12 år) från Bjärred
”Om du var min”, Saga Pedersen (12 år) från Malmö
”Mitt mod”, Lova Sönnerbo (13 år) från Bromma
”Allt som jag har”, Lisa Ajax (13 år) från Järfälla
”Mitt liv”, Felicia Vårnäs (12 år) från Rönninge
”Svarta Molnet”, Ida Wachsberger (15 år) från Mölndal
”Till New York”, Teddi Hernqvist (13 år) från Göteborg

Lyssna på finalen i Lilla Melodifestivalen med programledarna Kim Ohlsson och Molly Sandén: sverigesradio.se/lillamelodifestivalen

Så här har tävlingen gått till:

Över 300 bidrag skickades in till Lilla Melodifestivalen 2012. En jury valde under våren ut 24 bidrag som gick vidare till audition i Stockholm. Åtta av dessa bidrag valdes ut till den direktsända finalen i P4 Sveriges Radio 6 juni. Den slutgiltiga vinnaren röstades fram på plats av juryn.

Lilla Melodifestivalen i SVT
Lilla Melodifestivalen görs i samarbete mellan Sveriges Radio och SVT. I höst kan SVT:s tittare följa finalisterna på deras resa fram till finalen och när vinnaren representerar Sverige i Junior Eurovision Song Contest  i Amsterdam den 1 december 2012.

Pressbilder på vinnaren, juryn och de andra finalisterna: http://sverigesradio.se/press/bilder/LillaMelo2012/index.html

Presskontakt:
Maria Lekteus
maria.lekteus@sverigesradio.se
073-231 45 56

Eva Sahlin
eva.sahlin@sverigesradio.se
070-684 18 52

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".