Elna Karlsson, bonde på gården Nygård i Svedala i Skåne. Foto: Sven Börjesson
P1

Nypremiär för Kluvet land

Förra sommaren gav sig redaktionen för Kluvet land ut på resa i ett allt glesare Sverige där storstäderna aldrig vuxit så snabbt, och glesbygden aldrig ställts inför så stora utmaningar. Och nu är det dags igen.

Ja, urbaniseringen fortsätter och vi besöker Lammhult, Lessebo, Dorotea, Jörn och Trönödalen. Och så reser vi hela vägen till England och byn East Harptree dit välbärgade storstadsbor nu flyttar ut.

Först handlar det om uppror och protest. Skam den som ger sig. Och om att inte sitta och vänta på lösningarna.

Sjukstugan i Dorotea är sedan många månader ockuperad. Folk här vill ha tillbaka sin akutvård. En protest som vuxit i styrka och nu organiserat människor i hela norra Sverige.

Eva Söderström, en av ockupanterna: Det är nästan ett friskhetstecken att man gör någonting när de börjar dra ner. Först blir det vårdavdelningen sedan blir det läkarmottagningen, kanske folktandvården. Det kanske inte är värt att satsa på inlandet som våra stora ser det.

Kluvet Land hälsar också på PO Tidholm, journalist och glesbygdsskildrare: Den ena bilden är att landbygden är en plats för vila och andlighet, och sedan så har du den andra bilden, som något efterblivet och mörkt och dyster och hopplöst, en plats för de som blivit över, som inte är lämpade för det urbana livet.

Och så träffar vi Elna Karlsson, bonden i Skåne, som oroar sig över att staden kryper närmare och tuggar i sig bördig och fin jordbruksmark.

 Den mark som krisande unga greker just nu återvänder till när de stora städerna blivit för dyra. Det pågår en flyttström i krisens spår. Så mycket som två tredjedelar av Athens invånare kan tänka sig flytta till landsbygden. Det visar en färsk regeringsrapport.
Christos Papahristoduolo: Folk kan ta hand om varandra på ett annat sätt, den grekiska staten har inte råd eller vill ta hand om sina medborgare, så Grekland litar mer på sina släktingar, sina bekanta och kompisar än på staten och det fungerar mycket bättre på landet än i Aten.

Vi berättar om en rik, brokig och omistlig glesbygd fyllt av berättelser och oväntade möten i åtta program med start premiärdagen den 28 juni och med stopp 16 augusti. I sista programmet hälsar vi på i Lammhult och Saxnäs. Fantastiska berättelser om fantastisk konst, mitt i fjällvärlden och om entreprenören som ser varje tillfälle som en chans att skapa ännu mer.

Reportrar Anna Burén och Sven Börjesson, producent Agneta Kellgren

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista