Jane Törnqvist berättar om en framgångsrik men lite annorlunda fotbollskarriär. Foto: Anneli Abrahamsson
P1

Tendens Samtalet: Fotbollsstjärna utan blingbling

Efter tjugo år avslutar nu Jane Törnqvist sin framgångsrika fotbollskarriär. Anneli Abrahamsson har träffat henne för ett samtal om en annorlunda fotbollskarriär.

Zlatan har spelat runt 80 landskamper, Henke Larsson hann med 106 landskamper innan han ställde skorna på hyllan. Jane Törnqvist har representerat Sverige i 109 landskamper och spelat elitfotboll i två decennier och här sitter vi och fikar pistagelängd och dricker kaffe i hennes tvårummare i Göteborg, liksom.

Det känns konstigt och helt rätt. Jane är en av vår tids mest framgångsrika fotbollsspelare, men lever sitt liv i all enkelhet, långt ifrån flotta bilar, villor och blingbling. Kärleken till sporten och viljan att bli en bra spelare, till och med bäst, har varit drivkraften.

I dagens Tendens Samtalet hör vi henne berätta om strävan efter det genuina i livet, glädjen i att uppnå sina mål och att finna lyckan i det man gör. Men också om orättvisorna hon upplevde som ung idrottstjej och som fortfarande gör henne ledsen; ”Jag var lagets enda tjej och gjorde lite för många mål. En protest lämnades in och vi förlorade matchen”.

Ett program av Anneli Abrahamsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista