Bertil Forsberg, professor i miljömedicin vid Umeå universitet. Foto: Matias Pettersson, Umeå Universitet
P1

Vetenskapsradion Klotet - dödlig luft

OECD räknar med att luftföroreningar i megastäderna blir världens främsta miljörelaterade orsak till dödsfall i förtid de närmsta decennierna. Partiklar och kortlivade klimatgaser spär inte bara på växthuseffekten utan dödar också personer med hjärtproblem och lungsjukdomar. Globalt handlar det om 2-3 miljoner dödsfall per år, i Sverige ca 5000. EU-domstolen fällde Sverige förra året för att vi inte uppfyllde EUs luftkrav i flera städer.

- Dålig luft  är det största hälsoproblemet i Sverige och Europa. Mer cykling, promenader och spårbunden trafik vore en lösning, enligt Bertil Forsberg som professor i miljömedicin vid Umeå Universitet. Han ser inte någon annan utväg än att minska biltrafiken.

Klotet besöker också Peking där det råder diplomatiska förvecklingar mellan amerikanska ambassaden och de kinesiska myndigheterna om hur skitig luften egentligen är och vilka partiklar som bör mätas. Nu ska även svenska ambassaden börja mäta hur illa ställt det är för att skydda sin personal.

Programledare: Marie-Louise Kristola.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista