Radiohus-eken

Dokumentär: "Bara ett träd"

En trädens Rembrandt har den kallats. Den var vacker, den var gammal men nu var den sjuk och därför måste den bort. I höstas fick den numera riksbekanta TV- eken sin dödsdom av Trafikkontoret. Beskedet upprörde många och spontana protester ledde till att trädet bevakades dygnet runt.

Demonstranterna ifrågasatte hur sjuk eken egentligen var och två gånger fick den planerade fällningen ställas in. Efterhand hårdnade samtalsklimatet mellan trädvänner och beslutsfattare. För att få ytterligare en bedömning av ekens hälsotillstånd anlitade trädvännerna också egna trädexperter. Enligt deras bedömning var eken långt ifrån fallfärdig.

Uppståndelsen runt trädet väckte också löje och irritation hos många. Finns det verkligen inte viktigare saker att engagera sig i än en eländig gammal ek? frågade sig en del. Sjuk eller inte, vem bryr sig? Fäll skiten, sa andra.

Att det fanns många äldre bland Ekenvännerna gjorde inte saken bättre. Inte heller att de kom från det rika Östermalm. Men många var djupt engagerade och försökte skydda trädet in i det sista.

Hur kunde frågan om fällningen av ett enda träd – om än ett gammalt och mycket älskat träd – hur kunde den bli så infekterad?

Susanne Björkman följde händelserna runt eken från allra första början.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista