Frida Nilsson, författare och Mats Kjelbye, regi. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Pressmeddelande 2012-06-12

Frida Nilsson skriver Sveriges Radios julkalender 2012

Årets julkalender i Sveriges Radio heter Siri och Ishavspiraterna och är skriven av barnboksförfattaren Frida Nilsson. Det är ett spännande äventyr om 10-åriga Siri och hennes lillasyster Miki, som blir bortrövad av pirater.

Det är inte första gången Frida Nilsson skriver för Sveriges Radio, men julkalendern är det största projektet hittills.

− Det har varit viktigt för mig att skriva en spännande historia som lockar till lyssning. Men Siri och Ishavspiraterna handlar samtidigt om så mycket mer än äventyr, till exempel om hur vi behandlar våra medmänniskor, naturen och djuren, säger Frida Nilsson.

Huvudpersonen i Frida Nilssons berättelse är 10-åriga Siri som lever i en by nära Ishavet. När hennes lillasyster Miki blir bortrövad av piraten Vithuvud och hans kumpaner får Siri inte någon hjälp av folket i byn. Då beger hon sig ut på en farofylld resa genom hav och land för att på egen hand hämta hem sin lillasyster.

Mats Kjelbye har dramatiserat Frida Nilssons text och kommer även att regissera. Julkalendern illustreras av Alexander Jansson. Han har en bakgrund inom traditionellt oljemåleri och animation men jobbar idag som illustratör med hela världen som arbetsfält.

− Jag blev överväldigad och hedrad när jag fick frågan om jag ville illustrera årets julkalender. Som liten var julkalendern en fascinerande manick som inspirerade och stimulerade min fantasi, säger Alexander Jansson.

Mer om personerna bakom julkalendern 2012, Siri och Ishavspiraterna:

Frida Nilsson, författare
Frida Nilsson (född 1979) har tidigare skrivit flera barnprogram åt Sveriges Radio. 2006 blev hon August-nominerad för sin bok Hedvig och Max-Olov. Hennes böcker om Hedvig har tagits väl emot av läsare och kritiker. Hon kommer från Hardemo och bor i Stockholm.

Mats Kjelbye, dramaturg och regissör
Mats Kjelbye (född 1969) är verksam som författare, dramaturg och regissör. Han skrev 2003 års julkalander ”Samma gamla visa” tillsammans med Anna Charlotta Gunnarson för Sveriges Radio. Mats Kjelbye kommer från Mölnlycke sydost om Göteborg och bor i Stockholm.

Alexander Jansson, illustratör
Alexander Jansson (född 1977) har illustrerat allt från spanska och amerikanska bokomslag, engelska skolböcker och italiensk skräck. Han kommer från Uppsala men bor sedan länge i Göteborg.

Inga Rexed, producent
Inga Rexed är samordnare för Barnradion i P4 och Julkalender. Hon har producerat ett flertal av Sveriges Radios julkalendrar de senaste åren.

Sändningsdatum: Siri och Ishavspiraterna sänds i P4 med premiär 1 december 2012.

Pressbilder
Frida Nilsson, författare och Mats Kjelbye, dramaturg och regissör. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio.
http://sverigesradio.se/Diverse/AppData/isidor/images/News_images/1191/2302842_2000_1125.jpg

Frida Nilsson, författare. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio.
http://sverigesradio.se/Diverse/AppData/isidor/images/News_images/1191/2302841_2000_1333.jpg

Mats Kjelbye, dramaturg och regissör. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio.
http://sverigesradio.se/Diverse/AppData/isidor/images/News_images/1191/2302847_2000_1333.jpg

Alexander Jansson, illustratör. Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio.
http://sverigesradio.se/Diverse/AppData/isidor/images/News_images/2938/2304568_2000_1597.jpg

För mer information, vänligen kontakta:
Maria Lekteus, pressansvarig för barnutbudet
maria.lekteus@sverigesradio.se  
mobil: 0732 314 556

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista