Anna Lena Ringarp, programledare. Foto: Mikael Andersson/SR
P1

Vetenskapsradion Språket: Livskraftiga dialekter i Österbotten

-De svenska dialekterna i Finland är bevarade i högre grad än dem i Sverige, säger Viveca Rabb, dialektforskare vid Åbo Akademi.  En bidragande orsak till detta är att den obligatoriska skolan infördes senare i Finland. De svensktalande områdena i Finland fick därför inte samma kontakt med svenskt standardspråk.

Även om de svenska dialekterna i Finland drabbats av utslätning under senare år, används dialekter inom fler områden i dag än tidigare, säger hon. Särskilt i Österbotten kan man höra ”svåra dialekter” användas i butiker och ungdomar använder gärna dialekt i SMS- och chattspråk och skäms inte över att vara dialekttalare.

De svenska dialekterna i Finland är gamla, men riktigt hur gamla vet man inte, säger hon. Vid början av medeltiden, under 1100-talet, kom en inflyttningsvåg från Sverige och under de kommande århundradena kom Finland att knytas allt närmare Sverige politiskt. En del forskare tror att det även tidigare, under vikingatiden, fanns svenska bosättningar i Finland, men de arkeologiska fynden från den tiden talar inget språk, säger Viveca Rabb. Hennes forskningsområde är de svenska dialekterna i Österbotten och i veckans program berättar hon om några drag som kännetecknar dem.

Programledare/producent: Anna Lena Ringarp

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista