Konstnären Ebba Matz och galleristen William Aronowitsch är aktuella med utställningen En subjektiv historia på Konstakademin. Foto: Sveriges Radio
P1

Kulturradion: William Aronowitsch

Nestorn bland svenska gallerister William Aronowitsch stängde i vintras sin lokal på Östermalm i Stockholm för gott. Han kan se tillbaka på mer än 50 år i konstlivet, först som amanuens på Konstakademien, sedan som konsthandlare och gallerist, en bana som inleddes1966 med utställningen ”Konstruktiv idé” där bland andra Jean Arp, Sonia Delaunay, Auguste Herbin och Olle Baertling deltog.

Sedan har han presenterat nya och gamla modernister som Man Ray, Frank Kupka, Christo, Joseph Kosuth och minimalister som Donald Judd och Sol Lewitt, för att inte tala om alla svenskar, från Olle Kåks till Dan Wolgers, Sten Eklund och Ebba Matz.

Med den aktuella utställningen ”En subjektiv historia” på Konstakademien sammanfattar William Aronowitsch sitt arbete. Efter några hundra utställningar har han många historier på lager, men några memoarer vill han inte skriva, det vore förmätet. Däremot kan han tänka sig att berätta för vännen Ebba Matz och kulturredaktionens Katarina Wikars och Karsten Thurfjell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".