P1

Vetandets värld: Kina miljardsatsar för att kartlägga proteiner

Den kinesiska regeringen har beslutat att satsa över en miljard på att bygga upp ett nationellt centrum i Beijing med uppemot 30 olika labb, och omkring 300 anställda toppforskare i internationell klass. Det man har sagt är också att man hoppas kunna vara med och kartlägga 30 procent av kroppens alla proteiner. En satsning som har varit trög för forskare i andra länder att få gehör för, men där alltså de kinesiska forskarna nu har fått ett drömprojekt i knät.

När den första mänskliga arvsmassan kartlades vid sekelskiftet år 2000 var det ett tidsödande och dyrt projekt. Nu tas nästa steg i den biomedicinska utvecklingen, att kartlägga människans proteiner, och en av de stora aktörerna ser ut att bli Kina.

Om arvsmassan i cellen kan liknas vid en bi-drottning som sitter på all information, så skulle proteinerna kunna jämföras med arbetsbina. Proteinerna är helt enkelt de som ser till att något verkligen händer i kroppens celler och som tolkar all information från generna, men de är oerhört komplicerat att kartlägga hur de samverkar. Men det är vad som nu är på gång inom det biomedicinska området.

Reporter: Annika Östman

Programledare: Per Gustafsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".