Therese bergstedt, Programinfo Vetenskapsradion Forum Special foto: Mikael Andersson/Sveriges Radio
P1

Vetenskapsradion Forum Special: Den svenska paradoxen – en myt?

I höst bestäms villkoren för svensk forskning de närmsta åren. Över trettio tusen personer på de svenska lärosätena berörs av beslutet – och många vill ha del av de runt 30 miljarder av våra skattepengar som varje år går till forskningen. Men stämmer allt som påstås i debatten inför den forskningsproposition som regeringen presenterar i oktober?

Forum Special granskar ”den svenska paradoxen” – föreställningen att Sverige, som är ett av de länder som satsar mest pengar på forskning och utveckling – får ut alldeles för lite av de här satsningarna. Möt de som är oroliga över situationen – och de som hävdar att den svenska paradoxen är en myt, utan stöd i vetenskapen.

Forum Special är en programserie från Vetenskapsredaktionen om forskningspolitik – och om politik och forskning. I kommande program granskas, med hjälp av samhälls- och humanistforskare, olika områden där politikerna gör en sak , samtidigt som forskningen visar en annan.

Fyra program sändes tidigare i vår och fyra program till sänds nu under sensommaren. Producent och programledare är Therese Bergstedt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".