P1

Tendens Samtalet – Min kropp ljög

I 54 är levde Maria som Allan i en mans kropp. Hon spelade Allan, i dubbel bemärkelse. Men kroppen ljög. Innerst inne har hon har alltid vetat att hon är kvinna. Men nu har hon opererats och känner att hon äntligen kan vara sig själv.

- För mig var det en nödvändighet. Det var inte ett val, det fanns ingen annan väg.

Hennes identitet och kropp är en kvinnas. Men y-kromosomerna går inte att ta bort och därför kallar hon sig fortfarande för transsexuell.
Maria Hansson Nielsen bor i Skara där hon är känd som transaktivist men också som kd-politiker. Hon tycker att kristdemokraternas partiprogram i stort är bra, men har varit mycket kritisk mot att partiet ända till i våras ville behålla steriliseringskravet vid könsbyte.Det är ingen mänsklig rättighet att ha barn, menar Maria. Men det är en mänsklig rättighet att slippa en operation som förhindrar en person att kunna bli förälder.
-Det finns så mycket okunskap kvar om oss transsexuella. Men i framtiden kommer vi kanske att slippa både fördomarna och kränkningarna, säger Maria som i våras fick utmärkelsen ”Årets mångfaldshjälte”.

Programmet är gjort av Anna-Brita Lindqvist och är det andra i Tendens tema ”Han, hon – eller hen?”

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".