Rivstart för 10-årsjubilerande Östersjöfestival

Pressmeddelande 2012-08-23

När Östersjöfestivalen imorgon drar igång för tionde året i rad är det med en utsåld multimediaversion av Richard Wagners Tristan och Isolde. På lördag följer en stor jubileumskonsert och på söndag framträder Mariinskijbaletten för första gången i Sverige. Vid sidan av konsertprogrammet hålls också flera föredrag och seminarier, bland annat med den prisbelönade författaren, Mahlerkännaren och BBC-profilen Norman Lebrecht.

Dirigent Esa-Pekka Salonen, festivalens konstnärliga ledare

  Festivalen har vuxit både i omfattning och popularitet för varje år, och nu till tioårsjubileumet är flera av konserterna redan utsålda. Vi sätter återigen fokus på den nya generationen inom klassisk musik och hoppas lyfta fram både nya, oetablerade tonsättare och frågan om den klassiska musikens framtid.

Först ut i 2012 års Östersjöfestival är en spektakulär multimediaversion av Richard Wagners Tristan och Isolde. Föreställningen, som tidigare framförts i Los Angeles, Paris och Helsingfors, har tagits fram av Esa-Pekka Salonen, videokonstnären Bill Viola och regissören Peter Sellars.

På lördag följer stor jubileumskonsert med de båda dirigenterna Esa-Pekka Salonen och Valery Gergiev tillsammans med Nina Stemme och Sveriges Radios Symfoniorkester. I programmet märks bland annat ett europeiskt uruppförande av Anders Hillborgs Sirens. På konserten kommer även WWF:s Östersjöpris, som i år tilldelas festivalens tre grundare, Esa-Pekka Salonen, Valery Gergiev och Michael Tydén, att delas ut. Festivalen fortsätter på söndag på Kungliga Operan med gästspel av Mariinskijbaletten, för första gången i Sverige, tillsammans med Marrinskijteaterns orkester under Valery Gergievs ledning.

Senare under festivalveckan kommer Susanna Mälkki att dirigera helt nyskrivna verk av tonsättare runt Östersjön, beställda av henne själv inom ramen för Baltic Composers Project på uppdrag av Östersjöfestivalen. Det blir Tomas Tranströmer-konsert med diktläsning av Krister Henriksson och sång av Nina Stemme. Sveriges Radios Symfoniorkester kommer att framträda tillsammans med Peter Mattei under ledning av chefsdirigenten Daniel Harding, och klarinettisten Martin Fröst spelar med Baltic Youth Philharmonic. Festivalen avslutar med 85-årsjubilaren Herbert Blomstedt och Beethovens nionde symfoni.

Veckan rymmer även en rad andra aktiviteter i Berwaldhallen, bland annat besöker den prisbelönade författaren och BBC-radioprofilen Norman Lebrecht festivalen och håller två föredrag - båda med fokus på framtidens musik. Östersjöfestivalens samarbetspartners WWF, TeliaSonera och SwedBank håller i varsitt seminarium och efter konserterna 28 och 31 augusti öppnar Club Berwald upp för mingel, bar och DJ. 

För mer information om Östersjöfestivalen:
Peter Smith: 08-784 51 39, peter.smith@sr.se

Charlotte Frykman: 08-784 51 08, philip.wendahl@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".