Arkan Assad Foto: Andreas Apell
Pressmeddelande 2012-09-29

Arkan Asaad får Sveriges Radios Novellpris 2012

Sveriges Radios Novellpris 2012 går till författaren Arkan Asaad för novellen ”Gift mot sin vilja” i uppläsning av skådespelaren Alexander Salzberger. Vinnarnovellen har röstats fram av P1-lyssnarna.

Arkan Asaads novell Gift mot sin vilja är specialskriven för Sveriges Radio och en av fem noveller som nominerades till Novellpriset.

I Gift mot sin vilja läser en ung man ur ett brev från Migrationsverket, ett avslag på hans jämnåriga kusins ansökan om uppehållstillstånd. Verket har fått veta att äktenskapet mellan de båda kusinerna inte har ingåtts av fri vilja. Det är en berättelse om en helt vanlig kille, född i Kurdistan men uppväxt i Sverige, med en önskan att bestämma över sitt eget liv och sin framtid. Denna hans önskan ställs mot släktkollektivets idé om vad som är bäst för gruppen.

- Priset betyder otroligt mycket för mig eftersom det jag skriver om är det så många människor som berörs av, säger Arkan Asaad. Jag trodde att det skulle vara en ständig kamp för mig att slå mig in i den homogena litterära världen men det här visar att man anammat mitt språk, mina texter och min bakgrund.

Lyssna på Gift mot sin vilja i Alexander Salzbergers uppläsning: www.sverigesradio.se/p1/radiofoljetongen

Arkan Asaad tog emot Sveriges Radios Novellpris på Bokmässan i Göteborg. Priset är på 25 000 kronor.


Om Arkan Asaad
Arkan Asaad är född 1980 i den kurdiska delen av Irak. 1983 kom han till Sverige tillsammans med sin familj, växte upp i Eskilstuna och flyttade senare till Stockholm. Arkan Asaad blev själv bortgift som 19-åring av sin pappa. Runt detta tema kretsar också hans debutroman Stjärnlösa nätter, som utkom på Nordstedts förlag i januari 2011.

Om Sveriges Radios novellpris
För elfte året i rad har lyssnarna fått chansen att rösta fram den bästa radionovellen som sänts under det gångna året. En jury som består av kulturmedarbetare på Sveriges Radio har valt ut fem noveller, samtliga specialskrivna för P1 och sända under säsongen 2011-2012. Under årens lopp har författare som Håkan Nesser, Bob Hansson och Beate Grimsrud vunnit priset.

Pressbilder
Arkan Assad
http://sverigesradio.se/Diverse/AppData/isidor/images/News_images/1191/2505326_2000_1141.jpg
Foto: Andreas Apell


För mer information och telefonintervjuer med vinnaren, vänligen kontakta:

Ragnhild Heminge, projektledare
ragnhild.herminge@sverigesradio.se
070-108 86 87

Caroline Meyer Lagersparre, pressansvarig P1
caroline.meyer@sverigesradio.se
0730-70 25 00

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista