P1

Filosofiska rummet,OBS,Människor och tro: Vad ska man tro på? Temavecka 14-21 oktober 2012

Konflikten mellan tro och vetande har blossat upp på nytt. Nyateisterna går till frontalangrepp mot allt som andas religion - men det finns också en växande kritik mot den hårda religionskritiken. Så ... vad ska man tro på? 14 - 21 är det temat i Filosofiska rummet, OBS och Människor och tro.

Konflikten mellan tro och vetande har blossat upp på nytt. Nyateisterna går till frontalangrepp motallt som andas religion. Men det finns en växande kritik mot den hårda religionskritiken: även om man inte är religiös eller tror på något övernaturligt, så behöver människan någonting att hålla fast vid. Ett fundament för att grunda en moral och för att kunna ge något slags svar på den Stora Frågan.

Så ... vad ska man tro på? Här kan du följa Filosofiska rummets temavecka mellan den 14 och 21 oktober.

Söndag 14 oktober kl 17.03: Filosofiska rummet: Utblick.
Intervju med filosofiprofessorn Hubert Dreyfus vid Berkeley-universitetet i Kalifornien, författare till boken All Things Shining. Reading the Western Classics to Find Meaning in a Secular Age.

Måndag 15 oktober kl 13.45: OBS.
Religionshistorikern och ateisten Olav Hammer menar att det finns en evolutionär förklaring till vårt behov att tro på något övernaturligt.

Tisdag 16 oktober kl 13.45: OBS.
Sveriges ambassadör vid Heliga stolen, Ulla Gudmundson, reflekterar kring den sekulära och den andliga världen: kan de mötas?

Onsdag 17 oktoberkl 13.45: OBS.
Onkologen och psykiatern Pia Dellson menar att det finns ett stort behov av icke religiösa forum där atiester kan tala om existentiella frågor. Hon är inspirerad av filosofen och författaren Alain de Botton.

Torsdag 18 oktober kl 13.45: OBS.
OBS producent Pernilla Ståhl samtalar med Alain de Botton om hans bok "Religion för Atheists"

Fredag 19 oktober kl 14.03: Människor och tro.
Kan man vara religiös i en upplyst värld? Inte om man frågar Richard Dawkins. Religion sprider irrläror, och religiösa människor är indoktrinerade. Människor och tro har träffat Richard Dawkins. Därefter debatteras nyateismen av Per Ewert, medförfattare till boken Gud och hans kritiker och informationssekreterare vid kristna tankesmedjan Claphaminstitutet, och Christer Sturmark, ordförande för förbundet Humanisterna.

Det blir också en rapport från USA, där ateism fortfarande är kontroversiellt. Normen är att en god människa är en troende människa. Men det här håller långsamt på att förändras. Sedan en tid tillbaka har präster som slutat tro och blivit ateister organiserat sig i nätverket The Clergy Project.

Söndag 21 oktober kl 17:03: Filosofiska rummet: Vad ska man tro på?

Veckans deltagare i OBS möts och filosoferar över om människan behöver något att tro på, och vad som i så fall vore en rimlig "ateistisk religion" för vår tid.

Producenter för Filosofiska rummet, OBS och Människor och tro: Thomas Lunderquist, Pernilla Ståhl och Jalal Lalouni

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista