Naturmorgons Lasse Willén och Jenny Berntson Djurvall. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
2012-11-13

Vinnarna av Sveriges Radios språkpris

Naturmorgons Jenny Berntson Djurvall och Lasse Willén får Sveriges Radios språkpris i klassen för rikssända program. P4 Jämtlands nyhetspresentatör Michael Ragnarsson får priset i den lokala klassen.

P1-programmet Naturmorgons Jenny Berntson Djurvall får priset med motiveringen att hon är ”en naturbegåvning, som med sitt rika bildspråk får lyssnaren att se morgondiset och förstå arternas samspel”.
– Jag är överraskad och glad och väldigt stolt. Att jag nu får samma pris som många av de kollegor jag beundrar känns väldigt fint: Anders Börjeson, Ingvar Storm, Christian Olsson, Ginna Lindberg… Att jag dessutom får dela priset med Lasse Willén gör det ännu roligare, säger Jenny Berntson Djurvall.

Kollegan Lasse Willén får priset för att han är ”en fängslande folkbildare, som med poetiskt jordnära språk och total närvaro i ögonblicket tar oss till savann och våtmarker”.
– Det här priset kom väldigt överraskande och jag känner mig både förvånad och lite mallig, säger Lasse Willén som varit programledare sedan 1990.
– ”En fängslande folkbildare” – ett finare omdöme kan jag inte tänka mig att få. Det är just det jag vill att Naturmorgon ska vara.

I den lokala klassen går priset till nyhetspresentatören Michael Ragnarsson, P4 Jämtland.
– Det känns hedrande och roligt att få en sån här utmärkelse. Det är viktigt att vårda verktygen, precis som i andra yrken, skogsarbetarens exempelvis. Har man en vass såg går arbetet lättare. Språket är ju vårt verktyg som vi jobbar med varje dag, säger Michael Ragnarsson.

Michael Ragnarsson får priset med motvieringen ”en begriplighetens mästare som med ordglädje, variation och ’glimten i örat’ levandegör dagens händelser”.
– Jag försöker ha så roligt det bara går. Jag brukar säga till folk att de inte ska ta det här med nyheter så himla allvarligt.

Sveriges Radios språkpris är på 20 000 kronor per kategori. Prisutdelningen sker den 12 december.

Om Sveriges Radio språkpris
Språkpriset har delats ut sedan 1987 och ska enligt stadgarna ”främja det talade språkets utveckling och stimulera intresset för språkbehandlingen i radio”. Ett av prisen går till medarbetare som gör riksprogram och ett till medarbetare som gör lokala program. Bland pristagarna från tidigare år finns Lasse Granqvist, Cecilia Uddén, Ginna Lindberg och Ingvar Storm.

Pressbild.
Naturmorgons Lasse Willén och Jenny Berntson Djurvall. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
http://sverigesradio.se/diverse/appdata/isidor/images/news_images/2938/2582241_2000_1333.jpg

För mer information, vänligen kontakta:

Eva Göransson, språkvårdare
eva.goransson@sverigesradio.se
08-784 50 45

Eva Sahlin, vik presschef
eva.sahlin@sverigesradio.se  
070-684 18 52

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista