2012-11-16

Journalistpriset Årets Medieorm till SvD:s Räntekarta

För andra året delar Sveriges Radio ut journalistpriset Årets Medieorm – 10 000 kronor till en föredömlig förnyare av journalistiken. Årets Medieorm 2012 är Räntekartan – Svenska Dagbladet.

Årets Medieorm 2012 tilldelas SvD Näringslivs Olle Zachrison, Carolina Neurath, Jan Almgren, Mark Malmström, Peter Grensund och Ola Henriksson – samt förstås alla läsare som bidragit till projektet – för Räntekartan med följande motivering:

”Det enkla är ofta det geniala. Med inspiration från den populära Twitterkampanjen  #sägdinränta, där ekonomen Claes Hemberg uppmanade folk att dela med sig av sina boräntesatser för att på så sätt hjälpa varandra att pruta ner sina boräntor, tog SvD Näringsliv med projektet #Räntekartan idén vidare genom en lyckad korsbefruktning mellan ny teknik och traditionell journalistik. Nyckeln till framgång stavas transparens och delaktighet och här visar SvD prov på hur läsekretsens engagemang i den samhällsviktiga frågan privatekonomi  inte bara avlästs korrekt utan också fångats upp och förvandlats till angelägen journalistik som anpassats till flera plattformar och därmed stimulerat interaktivitet och återkoppling. Och – inte att förglömma – satt press på den ekonomiska makten i vårt samhälle. Räntekartan guidar inte bara sina läsare rätt i bolånedjungeln utan är också en utmärkt kompass för journalistiken i det moderna medielandskapet.”

Sveriges Radios vd Cilla Benkö, tillika medlem i prisjuryn kommenterar :
– Via räntekartan visar SvD vilket genomslag det går att få genom att kombinera publikens egna villkor förmedlade via sociala medier och traditionell journalistik. Räntekartan innebar också att även de som inte deltog fick information som sedan gick att använda för att rent konkret förbättra den egna privatekonomin. Ett angeläget ämne hanterat på ett nytt och fräscht sett. Ett lysande exempel på Journalistik 3.0, säger Cilla Benkö.

Prisutdelningsceremonin kommer att äga rum i Radiohuset i Stockholm onsdag 28 november.

Prisjuryn har utgjorts av Sveriges Radios vd Cilla Benkö, Sveriges Radios fd vd Mats Svegfors samt Medieormens redaktör Cecilia Djurberg.

Priset Årets Medieorm instiftades av Sveriges Radio 2011. Första årets pristagare blev Flashbackgrävarna som avslöjade naturfotografen Terje Hellesös bildfusk.

Medieormen, samt lista över vilka som var nominerade till priset, finns på http://sverigesradio.se/medieormen

För mer information, vänligen kontakta:

Cecilia Djurberg, redaktör Medieormen
cecilia.djurberg@sverigesradio.se
Tel 08-784 71 52
http://twitter.com/ceciliadjurberg

Eva Sahlin, vik presschef
eva.sahlin@sverigesradio.se  
070-684 18 52Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista