Daniel Öhman och Bo Göran Bodin tar emot Stora Radiopriset 2012. Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio
Pressmeddelande 2012-11-22

Ekots reportage om Saudiaffären vinnare av Stora Journalistpriset 2012

Ekots grävande reportrar Bo-Göran Bodin och Daniel Öhman vann ikväll Stora Journalistpriset för sitt reportage om Saudiaffären, ”Projekt Simoom” i kategorin Årets avslöjande.

– Det känns helt fantastiskt. Vi har avslöjat att Sveriges regering fört hela svenska folket bakom ljuset för att hjälpa en diktaturregim och detta är ett kvitto på att vårt arbete har uppskattats, säger Daniel Öhman, som tilldelades priset förra året tillsammans med Malin Olofsson, för deras radioserie och reportagebok Matens Pris.

– Detta är ett projekt som vi levt med ett helt år nu så det känns otroligt roligt att någon annan tycker om det vi gjort, säger Bo-Göran Bodin.

– Jag är jättestolt över hur Bo-Göran och Daniel på ett mycket systematiskt och skickligt sätt har avslöjat en verklighet som många gjort sitt bästa för att tysta ner. Att Sveriges Radio vinner just den här kategorin två år i rad är ingen slump. Vi har mycket medvetet satsat på den granskande och grävande journalistiken, säger Cilla Benkö, Sveriges Radios stolta vd.

Motivering
Årets avslöjande: “För att de avslöjat hur makthavarna med ljusskygga metoder försökte dölja en vapenaffär som inte tålde att ses.”

Mer om ”Projekt Simoom”:http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5323146

2011 fick fem medarbetare på Sveriges Radio Stora Journalistpriset i tre av de fyra kategorierna: Daniel Öhman fick tillsammans med Malin Olofsson priset i kategorin Årets avslöjande för radioserien och reportageboken Matens pris. Amanda Glans och Erik Hedtjärn fick priset i kategorin Årets berättare för radiodokumentären om Håkan Juholt, Partiledaren, och Sveriges Radios Mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén fick Lukas Bonniers Stora Journalistpris.


Om Stora Journalistpriset
Stora Journalistpriset delas årligen ut av Bonnier AB för att främja goda yrkesprestationer inom journalistiken. Priset som är på 100 000 kronor delas ut i fyra klasser, Årets Avslöjande, Årets Berättare, Årets Förnyare och Lukas Bonniers Stora Journalistpris.

Pressbilder
Daniel Öhman och Bo Göran Bodin tar emot Stora Radiopriset tidigare i år. http://sverigesradio.se/Diverse/AppData/isidor/images/News_images/2938/2557831_2000_1333.jpg
Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio

För mer information, vänligen kontakta
Caroline Meyer Lagersparre, pressansvarig P1
caroline.meyer@sverigesradio.se
08-784 71 13, 0730-70 25 00

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".