Gospel on Cue. Foto: Lennart Nilsson/Sveriges Radio.
P1

Gudstjänsten: ”Vägarbete pågår”

Gospelgudstjänsten på tredje adventssöndagen är från Tävelsås kyrka i Småland.

Uppmaningen och frågan i gudstjänsten är: Lyssna! Kan du höra rösten? Rösten som blandar sig med all världens informationsbrus, de senaste nyheterna, affärernas julmusik, din egen röst som manar dig framåt så att du hinner.

Stanna upp lite och lyssna! En röst ropar i öknen, säger profeten Jesaja. Bana väg för Herren. Det handlar om att stanna upp och tänka efter lite. Röja lite bland alla krav och måsten, röja så att barnet som föds i julnatten får plats.

Gospelensemblen Gospel on Cue består av tio sångare som sysslar med sång både professionellt och på fritiden. Ensemblen leds av Dan Alkenäs som också skriver största delen av körens material. Han har arbetat med gospel sedan 1990-talet. Han var bl.a. med och startade kören ”Solid Gospel” där han var pianist och skrev musik fram till millennieskiftet. Gospel är en genre som präglas av frihet, glädje, spontanitet och utlevelse. I Gospel on Cue kombineras detta med den mindre kammarensemblens möjligheter till personlig och individuell karaktär samt stor nyans- och detaljrikedom.

Tävelsås kyrka är vackert belägen precis vid Tävelsåssjön. Tävelsås är en landsortsförsamling som ligger ca en mil söder om Växjö med ungefär 800 invånare. De äldsta delarna i kyrkan bedöms vara från 1400-talet, men genom åren har gjorts många reparationer och förbättringar, De flesta från slutet av 1700-talet till slutet av 1800-talet. I kyrkan finns en altartavla från 1799 som är målad av den välkände småländske kyrkomålaren Pehr Hörberg. Kyrkans speciella utseende beror till stor del på att tornet utgörs av en före detta klockstapel som flyttades intill kyrkan och blev torn 1797. Tävelsås är idag den enda kyrkan i Sverige med denna konstruktion.

Medverkande
Domkyrkokomminister Carina Samuelsson, predikant, liturg.
Diakon Marie Nilsson, textläsare och förbedjare 
Gospel on Cue
Dan Alkenäs, körledare, piano, arrangör
Cecilia Alrikson, sopran, orgel
Sara Wåhlin, sopran, blockflöjt
Madeleine Prag Lundén, sopran
Hanna Wåhlin, alt, tvärflöjt
Frida Grahn Förster, alt
Julia Ljungström, alt
Fredrik Johansson, tenor
Filip Sporre, tenor
Mikael Ohlson, tenor
Jonas Nilsson, bas
Tekniker Lennart Nilsson, Magnus Walfridsson.

Malmsten 070-606 70 93, 036-215 66 62

Ansvarig tekniker: Lennart Nilsson 0470-726006, 0709-726087

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista