2013-02-22

”Professor Bög” – raggande reporter undersöker Mellanösterns gayvärld för P3

”Professor Bög” är en avslöjande serie rapporter om gayvärlden i Mellanöstern som sänds i Verkligheten i P3 med start 27 februari. Programmets utsände i Libanon, den raggande reportern ”Professor Bög”, tar sig an utmaningen att söka upp killar som har sex med killar – men som inte ser sig som bög.

– De här killarna ställer vårt västerländska behov av att kategorisera sexuella identiteter på sin spets. Det är som att vi i väst måste stoppa in alla i garderoben först för att sedan ta ut dem. Jag kommer att undersöka varför det är så, säger ”Professor Bög”, som egentligen heter Fredrik Apollo Asplund.

Fredrik Apollo Asplund arbetar bland annat som go-go dansare för Rebecka och Fiona, men han är också forskarstuderande vid Stockholms universitet och talar flytande arabiska.

I Verkligheten i P3 får lyssnarna följa med honom in i de mest förbjudna av rum i Libanon. Här ska han med hjälp av sina vetenskapliga verktyg söka svaret på om sexuella identiteter som ”bög” är en västerländsk uppfinning.

– Det kontroversiella är arbetsmetoden: ”Professor Bög” söker svaren bland annat genom att ragga sig fram, berättar programledaren Shang Imam.

– Jag gör vad jag kan för att få fram information, säger Fredrik Apollo Asplund.

Mer om Fredrik Apollo Asplund
Våren 2009 rapporterade Fredrik inifrån den dolda och förbjudna gayvärld i Syrien, då under pseudonymen ”A of Arabia”. Nu är han tillbaka i Mellanöstern och träder fram med sitt riktiga namn. Rapporterna från Syrien finns på http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3052&artikel=2738365

Sändningsdatum:
"Professor Bög" sänds onsdagar i Verkligheten i P3, med premiär 27/2 kl. 18.03. Programmet görs av produktionsbolaget Filt för P3.

Pressbilder:
Fredrik Apollo Asplund är "Professor Bög" i Verkligheten i P3. Foto: Sveriges Radio.
http://sverigesradio.se/diverse/appdata/isidor/images/news_images/2938/2720158_912_684.jpg

Shang Imam, programledare för Verkligheten i P3. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
http://sverigesradio.se/diverse/appdata/isidor/images/news_images/1191/2549492_2000_1333.jpg

För mer information, vänligen kontakta
Maria Lekteus, pressansvarig P3
maria.lekteus@sverigesradio.se
mobil: 0732 314 556