P1

Kropp & själ: Att bygga en hjärna

Den kallas vårt mest komplexa och mystiska organ för fortfarande är det mycket vi inte vet om den mänskliga hjärnan. EU har nu satsat en miljard euro på ett stort forskningsprojekt som man hoppas ska leda till att man återskapar en hjärna digitalt.

Det skulle kunna ge en fördjupad förståelse om sjukdomar som ADHD och depression, professor Sten Grillner vid Karolinska institutet berättar om ”The human brain project”. Projektet ställer många frågor på sin spets, kan en datorsimulering av hjärnan bli medveten? Kommer den i sådana fall att kunna tänka själv? Frågor som filosofen Kathinka Evers kommer att studera de närmsta åren.

Inte bara i Europa forskas det intensivt på hjärnan, USA är i gång med ett liknande jätteprojekt, frågan är vem som hinner först och vad de här mastodontprojekten egentligen kan leda till?

Även om många frågor kvarstår så har kunskapen om hjärnan blivit allt större de senaste åren. Vi gör nedslag i några viktiga upptäckter som förändrat synen på vår kanske mest komplicerade kroppsdel. Medverkar gör bland annat Henrik Zetterberg, hjärnforskare vid Sahlgrenska akademin.

Programledare: Ulrika Hjalmarson Neideman