1 av 2
Agneta Furvik Foto: Privat
2 av 2
Maria Persson Löfgren foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Pressmeddelande 2013-03-05

Nya utrikeskorrepondenter till Moskva och New York

Maria Perssson Löfgren blir Sveriges Radios nya korrespondent i Moskva. Det är tredje gången som hon flyttar till den ryska metropolen. Agneta Furvik blir ny korrespondent i New York, staden som hon flyttade till som tonåring.

Första gången Maria Persson Löfgren var i Moskva var precis före Sovjetunionens fall, då som frilansande journalist för Sveriges Radio, SVT och Veckans affärer. Andra gången var 2003 - 2008 som Sveriges Radios korrespondent i Moskva med ansvar för 13 forna sovjetländer.

– Det kan verka som om jag redan har gjort och sett allt, men det finns alltid nya historier att berätta och få områden har en sådan rikedom på fängslande historier som det turbulenta forna tsar- och sovjetimperiet, säger Maria Persson Löfgren.  

Ekots erfarna reporter, producent och programledare Agneta Furvik återvänder nu till USA efter många år – nu som utrikeskorrespondent.

– Som tonåring flyttade jag från en mindre villaförort strax utanför Malmö till en mindre villaförort strax utanför New York. Det förändrade mitt liv, och jag har sedan dess haft ett personligt förhållande till USA. Det ska bli mig ett sant nöje att få omsätta det personliga förhållandet fullt ut rent professionellt, säger Agneta Furvik.

Om Maria Persson Löfgren
Maria Persson Löfgrenhar mycket lång erfarenhet både som journalist och utrikesstationerad korrespondent och reporter. Hon har tidigare bott och rapporterat från både Mellanöstern och Ryssland för Sveriges Radio, SVT och TV4, sedan 1999 på heltid för Sveriges Radio. Mellan 2009 och 2010 var Maria Persson Löfgren korrespondent på Balkan och i Östeuropa med placering i Belgrad och bevakning av 16 länder.

Om Agneta Furvik
Under sina 25 år på Sveriges Radio har Agneta Furvik främst jobbat på Ekot och hon har därifrån en mycket bred radioerfarenhet både som reporter, producent, programledare och studioreporter, men hon har även hörts i en lång rad andra program i Sveriges Radio. Agneta Furvik har tidigare varit Ekots rikskorrespondent i Öresundsregionen samt vikarierat som utrikeskorrespondent ett flertal gånger.


Pressbilder
Maria Persson-Löfgren
http://sverigesradio.se/diverse/appdata/isidor/images/news_images/2938/2734162_1333_2000.jpg
Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Agneta Furvik
http://sverigesradio.se/diverse/appdata/isidor/images/news_images/2938/2734455_1500_2000.jpg
Foto: Privat


För mer information och intervjuer, vänligen kontakta:
Caroline Meyer Lagersparre, pressansvarig P1
caroline.meyer@sverigesradio.se
0730-70 25 00

Per Eurenius, utrikeschef
per.eurenius@sverigesradio.se
08-784 62 05

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".