Gudstjänsten i Lund Foto: Per Lundberg/Sveriges Radio
P1

Gudstjänsten: Proggare möter Maria

Thomas Wiehe gjorde sig känd som progressiv artist och musiker på 1970-talet. På Jungfru Marie bebådelsedag (söndag den 17 mars) berättar han om Jungfru Maria i ord och ton i en radiogudstjänst från Kryptan i Lunds domkyrka.

Den idag 66-årige Thomas Wiehe har under många år ägnat sig åt bl.a. musik- och dockteaterprojekt. Till radiomässan har han tagit fram ”en rosenkrans av sånger och legender om Jungfru Maria”. Traditionell och klassisk musik från olika världsdelar kryddas med egna kompositioner. Programmet framförs till eget gitarrackompanjemang tillsammans med sångerskan Pernilla Södergren och Dan Gisen Malmquist på klarinett.

Den musikaliska föreläsningen speglar Maria-gestalten genom tiderna: Jungfru, Moder, Gudaföderska och Helgon. Det börjar med några papyrusanteckningar om henne på 300-talet och går genom hela kyrkohistorien fram till vår tid. Eftersom Maria givit namn åt otaliga växter får lyssnarna en botaniklektion på köpet.

Mässan leds av Lunds studentpräster Carola Störbäck och Eva Månsson Carleheden.

För mer info: producent Roger Blomqvist, Sveriges Radio Göteborg 031-837617.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".