José Pérez Johansson Foto: Cecilia Mora/Sveriges Radio
P1

Tendens: Norge - jobbsökande svenska ungdomars förlovade land

Att jobba i Norge har blivit allt populärare. Likt tusentals andra svenska ungdomar vill Nathalie Anteskog pröva lyckan i vårt grannland i väst. Efter utbildning som interaktionsdesigner på Malmö högskola tyckte hon att det var hopplöst att få jobb i Sverige.

Söderhamns Kommun och Arbetsförmedlingen erbjöd henne ekonomiskt stöd och annan hjälp för att flytta till Norge och jobba. Hon tog chansen och efter några veckor fick hon jobb som logistikassistent på ett företag i Oslo. 

Nathalie är en av cirka hundra ungdomar som har deltagit i projektet Jobbresan. Söderhamns kommun, Arbetsförmedlingen och Nordjobb ligger bakom satsningen som innebär att de unga arbetslösa får utbildning, praktik och gratis boende den första månaden i Oslo för att åka till grannlandet och jobba. Sex andra kommuner i Gävleborgs län har anslutit sig till projektet. 

Högre löner och lägre skatter lockar alltfler svenska arbetslösa ungdomar till Norge men nu verkar det som om Norska Näringslivets Organisation NHO har fått nog. Organisationens huvuddirektör Dag Aanes har sagt att ”Norge kan inte rädda Sverige från ungdomsarbetslösheten”.

- Vi i Norden har en gemensam arbetsmarknad som alla nordiska länder har ratificerat sedan många år tillbaka. Och det är tack vara det avtalet som vi kan söka jobb över gränserna precis som vi vill, säger projektansvarige José Pérez Johansson. Han håller inte med bilden om att Sverige håller på att exportera sin ungdomsarbetslöshet till Norge. Han menar att rörligheten efter jobb har alltid funnits inom de nordiska länderna.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".