2013-03-07

Sveriges Radio toppar Förtroendebarometern 2013

I dag presenterades Förtroendebarometern som mäter allmänhetens förtroende för medieföretag, institutioner och företag i landet. För tredje gången toppar Sveriges Radio listan – denna gång med 76%.

– Att vi har ett högt förtroende handlar väldigt mycket om att vi lever upp till publikens krav och förväntningar på oss, säger Sveriges Radios vd Cilla Benkö.
– Våra medvetna prioriteringar på en stark lokal närvaro, kvalificerad utrikesjournalistik, agendasättande nyhetsjournalistik och en bred och analyserande kultur- och musikbevakning gör att cirka 4,7 miljoner lyssnar på oss varje dag. Att de dessutom har ett högt förtroende för det vi presterar är givetvis mycket smickrande, säger Cilla Benkö.

Förtroendebarometern, som görs av Medieakademin och Göteborgs universitet, presenterades i dag på Mediedagarna, Meg, i Göteborg.

Förtroendebarometern 2013
1. Sveriges Radio 76 %
2. SVT 73 %
3. Universitet/högskolor 65 %
4. Systembolaget 63 %
5. Sjukvården 57 %

Hela undersökningen finns tillgänglig från ca kl. 13 på www.medieakademin.se

Seminarium i dag kl. 11.45-12.30 på Meg: ”Vad skapar förtroende?”
Om hur förtroende skapas, behålls och raseras. Medverkande: Cilla Benkö, Sveriges Radio, Jan Helin, Aftonbladet, Ulrika Årehed Kågström, Röda Korset och Lennart Weibull, Göteborgs universitet. Moderator: Erik Blix. Seminariet direktsänds i SVT2.

Om Förtroendebarometern
Förtroendebarometern görs av Medieakademin och Göteborgs Universitet och mäter allmänhetens förtroende för medier, företag och institutioner och har genomförts sedan 1997. Förtroendebarometern genomförs av TNS Sifo på uppdrag av Medieakademin och bygger på 1220 nätenkäter fr.o.m. 7 februari t.o.m. den 17 feb. Andelen som redovisas är de som har mycket eller ganska stort förtroende bland personer som har en åsikt.

För mer information, vänligen kontakta :

Cilla Benkö, vd
cilla.benko@sverigesradio.se  

Eva Sahlin, vik presschef
eva.sahlin@sverigesradio.se
08-784 18 52

Sveriges Radios presswebb: sverigesradio.se/press

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".