Bondepampen Helena Jonsson lagar sjömansbiff när hon gästkockar i Meny LRFs sverigeordförande botaniserar bland jämtländska råvaror när hon lagar sjömansbiff och änglamat i Meny med Fia Gulliksson. Foto: Lisbeth Hermansson/Sveriges Radio
P1

Bondepampen Helena Jonsson lagar sjömansbiff när hon gästkockar i Meny

I veckans Meny lagar Fia Gulliksson mat tillsammans med bondeorganisationen LRFs förbundsordförande Helena Jonsson. Hon delar sitt liv mellan att vara byråkrat i Stockholm och att vara bonde i Småland där hennes familj föder upp herefordkor på en gård utanför Tranås.

Dagens meny  består av rökt storsjösik med hjortronsås, kallskuret från små gårdscharkuterier och Helenas vintriga sjömansbiff. Till efterrätt lagas en svensk klassiker, änglamat, med lingon. 

Det blir också ett besök på den ekologiska storgården Herrmannsdorf i Bayern, där grundaren tröttnade på sin storsskaliga, vinstgivande grisuppfödning och i stället bytte inriktning till att föda upp grisar på ett helt annat sätt. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".