Göteborgskravallerna (Foto: Johan Ljungström/Sveriges Radio)

Göteborgsdekalogen - Låt staden brinna!

Radioteaterns storsatsning i vår är en gestaltning av Göteborgskravallerna i tio delar. I den inledande trilogin med titeln Låt staden brinna följer vi Fredsforskaren som under ett år suttit och förhandlat i en samverkansgrupp med Kommenderingschefen, Politikern och AFA.

Den 14 juni 2001 är EU:s regeringschefer här. En hel stad står i givakt i väntan på Presidentens plan. Aldrig någonsin tidigare har Sverige fått besök av en amerikansk president. Nu är det upp till bevis: nu ska Sverige visa vad den svenska samförståndsandan kan gör för det europeiska projektet, nu ska det inte bli som på de andra stökiga toppmötena i Seattle, Prag och Nice, nu ska man skörda frukterna av dessa månaders förberedelser som Fredsforskaren lagt ned.

I en av vår tids största polisinsatser frihetsberövades hundratals medborgare utan att ha gjort sig skyldiga till brott. Hundratals ungdomar satt häktade i veckor, i vissa fall månader. Flera av dem dömdes senare till långa fängelsestraff. Detta är en berättelse om skeendet och dess konsekvenser för människor vars liv fullständigt förändrades efter de tre dygnen i samband med EU-toppmötet och G W Bushs presidentbesök i juni 2001.

Hur är tillståndet för demokratin i Sverige? Var den svenska polisinsatsen i själva verket styrd av den amerikanska säkerhetstjänsten? Rådde det i praktiken ett inofficiellt undantagstillstånd? Vilket pris är man beredd att låta den enskilda individen betala för säkerheten? När börjar upprätthållandet av demokratin hota demokratin?

Sänds lördag 13 april 13.30

av Åsa Melldahl. Del 1 av 3.
Med bl a: Sissela Kyle, Reine Brynolfsson, Anna Lyons, Ralph Carlsson, Karin Bengtsson, Stephen Rappaport, Daniela Mendel-Enk, Jan Ärfström.
Originalmusik: Philippe Boix-Vives.
Ljud: Michael Johansson, Sven Philip.
Regi och bearbetning: Magnus Berg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".