2013-03-15

Kickoff för Östersjöfestivalen 2013

Trollflöjten på Drottningholms Slottsteater, en persisk afton med Bahram Bajelan, nyskapande samarbeten med bland andra filmproducenten Jesper Kurlandsky och uppmärksammande av Litauens ordförandeskap i EU. När Östersjöfestivalen går in i ett nytt decennium är det med ett utökat och mer varierat program än någonsin – som idag presenteras hemma i Berwaldhallen.

– Efter tio lyckosamma år är Östersjöfestivalen minst sagt levande och med årets upplaga kan vi stolt presentera en rad nya samarbeten och musikupplevelser i världsklass, säger Michael Tydén, konserthuschef i Berwaldhallen och medgrundare till Östersjöfestivalen. Vi är glada att vi attraherar så många och viktiga aktörer inom musik, miljö och ledarskap och än en gång får möjlighet att skapa en mötesplats som sätter fokus på samverkan och vårt utsatta innanhav Östersjön.

Trollflöjten på Drottningholm
Genom ett nytt spännande samarbete ges Mozarts Trollflöjten med Sveriges Radios Symfoniorkester på Drottningholms Slottsteater. Konserten är utarbetad av orkesterns chefsdirigent Daniel Harding och tenoren Andrew Staples, och har tidigare framförts på den prestigefyllda Lucernefestivalen i Schweiz.

– Det är ett helt unikt samarbete som inleds, säger Sofi Lerström, vd för Drottningholms Slottsteater. Det är första gången som Radiosymfonikerna spelar på Drottningholms Slottsteater och då ett klassiskt mästerverk tillsammans med enastående svenska och internationella artister. Vi hoppas det här samarbetet ska glädja och berika såväl vår som Berwaldhallens publik, och även locka många nya besökare till både Drottningholms Slottsteater och Östersjöfestivalen.

Salonen och Gergiev på plats
Som öppning och avslutning håller två av festivalens grundare i taktpinnen. Premiärkvällen dirigerar Esa-Pekka Salonen Romeo och Julia av Hector Berlioz med Kungliga Hovkapellet och Operakören. Kvällen därpå leder Salonen Sveriges Radios Symfoniorkester i två symfonier av Beethoven och sitt eget verk Nyx.

Mariinskijteaterns orkester och maestro Valery Gergiev avslutar festivalen med två konserter. Tonsättaren Rodion Sjtjedrin firar 80 år och hyllas i ett program där fyra världskända pianister framför hans fyra första pianokonserter. Slutligen ges en riktig Stravinskyafton med Petruschka, Eldfågeln och Våroffer, den sistnämnda som för 100 år sedan framfördes för första gången.

Nya uttryck med nyskapande gäster
I sin ambition att vara aktuell och nå en bredare publik satsar Östersjöfestivalen även på nya uttryck, som i konserterna Miss Very Wagner med Charlotte Engelkes, Signs of an open Eye av Jesper Kurlandsky och Late night soprano med bland andra sopran Piia Komsi, som alla använder sig av visuella och elektroakustiska media i kombination med den klassiska musiken. Ett annat fokus, nytt för i år, är den klassiska musik som de nya östersjöborna för med sig. Med Bahram Bajelan i spetsen kommer musiker från Iran och Sverige att bjuda på en unik persisk afton i Berwaldhallen.


Musik, miljö och ledarskap
Flera seminarier kommer att hållas under veckan kring festivalens tre grundpelare musik, miljö och ledarskap. Ett nytt samarbete har inletts med Raoul Wallenberg Academy som verkar för ungt ledarskap och kommer hålla en seminariepunkt på temat ”En person kan göra skillnad”. Vidare uppmärksammar Östersjöfestivalen Litauens ordförandeskap i EU genom en konsert med den flitigt turnerande och anlitade Litauens Kammarorkester.

Östersjöfestivalen 2013 går av stapeln den 23-30 augusti. Biljetter släpps 15 mars kl. 12.00.

För program, besök www.balticseafestival.com

För mer information:

Charlotte Frykman, presskontakt Östersjöfestivalen, Berwaldhallen
Mobil: 0704058676
E-post: charlotte@keeper.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".