Kulturradion: Bosatt i öknen. Stickspår i den amerikanska drömmen. Cecilia Blomberg åkte till Sydvästra USA för att se de här spökförorterna, men också för att söka upp alternativa sätt att leva på. Foto: Cecilia Blomberg
P1

Kulturradion: Bosatt i öknen. Serie i tre delar - Stickspår i den amerikanska drömmen. Om Taliesin West, Arcosanti och A-Z West.

Kulturradions Cecilia Blomberg åkte till Sydvästra USA för att se de här spökförorterna, men också för att söka upp alternativa sätt att leva på. Hon har besökt tre olika platser där närheten till och samspelet med naturen är viktigt.

Finanskrisen 2008 utlöste en av de största bostadskriserna i USAs historia. Över 1,5 miljon hus stod tomma och den amerikanska drömmen om hus, bil och ett liv i materiellt överflöd fick sig en rejäl törn.

Utanför storstäder som Los Angeles, Phoenix och Las Vegas står till och med hela förorter övergivna. En del av dem byggda i ren spekulation. Hus som aldrig ens har nått några köpare.

Kulturradions Cecilia Blomberg åkte till Sydvästra USA för att se de här spökförorterna, men också för att söka upp alternativa sätt att leva på. Hon har besökt tre olika platser där närheten till och samspelet med naturen är viktigt.

Turen börjar i stjärnarkitekten Frank Lloyd Wrights vinterhem Taliesin West utanför Phoenix. En plats där människor bott och levt kollektivt sen 1930talet. Där formade Frank Lloyd Wright också en ny generation arkitekter och skolan är fortfarande en attraktiv utbildning för blivande arkitekter.

Det andra nedslaget blir i Paolo Soleris samhälle Arcosanti något längre norrut i Arizona. Paolo Soleri kom som ung student till Taliesin West på 1940-talet och tog sen Frank Lloyd Wrights idéer ett steg vidare. 1970 började han bygga sitt visionära samhälle Arcosanti helt i linje med det som idag kallas grön arkitektur. Arkitektur som i sig gör husen varma och beboliga på vintern och svala på sommaren.

Det tredje besöket blir hos konstnären Andrea Zittel som skapat ett konstnärsprogram runt sitt hem i Joshua Tree i Mojaveöknen i Kalifornien. Hon bjuder in andra konstnärer till sina gästbostäder där man lever mycket nära naturen.  Hela hennes konstnärskap kretsar kring frågor som handlar om att leva och bo och hitta alternativ till den traditionella amerikanska drömmen. Planen är att en dag göra A-Z West till en stiftelse där hennes tankar och idéer lever vidare medan hon själv flyttar vidare. Kanske ännu längre in i öknen! 

Kulturradions nya serie i tre delar med exklusiva besök i den amerikanska öknen sänds onsdagar 14.03 i P1 med start den 27 mars, med repris torsdagar 18.15.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".