Javier Marias Foto: Ulla Strängberg/Sveriges Radio
P1

Kulturradion: Den gåtfulle spanjoren - Javier Marias i möte med Ulla Strängberg

Javier Marias gav en exklusiv intervju till P1:s Ulla Strängberg hemma i sitt i bibliotek i Madrid (med ca 20000 volymer). Hans författarskap räknas som ett av Spaniens mest betydelsefulla. Efter 40 år har han publicerat tio romaner och tre novellsamlingar, översatta till 40 språk. Hans böcker har sålts i 6 miljoner exemplar. Varje vecka kommenterar han samtiden i sin krönika i tidningen El Pais.

(OBS! Programmet sänds istället för Lundströms Bokradio)

Javier Marias är en gåtfull författare, som har en omisskännlig egen stil (ofta jämförd  med Marcel Proust och Henry James) och som ofta uppehåller sig kring teman som svek, hemligheter och vår oförmåga att på djupet känna en annan människa. Spöken ur det förgångna dyker ofta upp i hans böcker så också i den nya romanen Förälskelser där han undersöker hur en alltigenom positiv känsla kan förvandlas till sin motsats - hur den förälskade kan begå de mest gemena handlingar - t o m mord.

- Tvärtemot vad många påstår gör förälskelsen oss starkare och kapabla till allt, säger Marias som erkänner att han är en romantiker som av någon anledning föredrar förhållanden på distans.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".