Fredrik Eliasson. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
2013-03-19

Framgångssagan om Cheiron – Max Martin berättar i unik intervju

I påsk sänder P4 Fredrik Eliassons hyllade dokumentär ”Cheiron – en Popsaga”. Berättelsen om när ett av de mest betydelsefulla kapitlen i den svenska popmusikens historia skrevs.

”En bra poplåt måste vara intressant. Den får inte vara tråkig och intetsägande, för då är det ingen poplåt längre. Då är det något annat. Då är det – musik…”

Orden kom från dj:n och musikproducenten Dag Volle, känd som Denniz Pop. Han grundande Cheiron-studion på Fridhemsplan för 20 år sedan. Efter några års hårt arbete, en unik förmåga att suga upp talanger och hitkänsla skapade Denniz Pop den tidens hetaste popfabrik i världen med artister som Britney Spears, Ace Of Base, Robyn, Celine Dion, Bon Jovi och Backstreet Boys.

”Det är ju en osannolik historia, att merparten av världens hittar runt millennieskiftet producerades i en betongbunker på Fridhemsplan”, säger musikskribenten Jan Gradvall som medverkar i dokumentären.

20 år sedan studion öppnade
På 80-talet jobbade Denniz Pop som dj i Stockholm och under en period på klubben Ritz träffade han Tom Talomaa. Tillsammans startade de Cheiron-studion 1993.

Denniz Pop utvecklade och breddade Cheirons produktioner genom att leta upp talangfulla låtskrivare. Max Martin, Andreas Carlsson, Jörgen Elofsson och Kristian Lundin var några av de mest omtalade som knöts till studion. Hittar skrevs, spelades in, paketerades på rätt sätt och hamnade på topplistorna.

Dokumentären är gjord av Fredrik Eliasson, som gjort flera uppmärksammade musikprogram i Sveriges Radio genom åren.
– Jag började jobba med ett musikprogram på Radio Stockholm i början av 90-talet, samtidigt som Cheiron-studion startade borta på Fridhemsplan. Det var intressant att följa utvecklingen och det som kom att bli det svenska musikexportundret, säger Fredrik Eliasson.

Unik intervju med Max Martin
I dokumentären medverkar låtskrivaren och producenten Max Martin i en mycket exklusiv intervju. Martin Sandberg, som han egentligen heter, kom in på Cheiron i mitten på 90-talet. Denniz Pop uppfattade hans talang och tillsammans skulle de bli världens hetaste producentduo. Alla stora stjärnor stod på kö för att jobba med Pop/Martin.

”Jag har än idag svårt att förstå att jag faktiskt jobbade med Michael Jackson. Artisterna som vi jobbade med blev ju världsfenomen - som Backstreet Boys till exempel”, säger Max Martin i dokumentären.

Den hyllade dokumentären
Cheiron – en Popsaga producerades och sändes första gången 2008 som en hyllning till Denniz Pop som avled i cancer 1998. Han blev bara 35 år.

I dokumentären medverkar bland andra: Robyn, Sten ”StoneBridge” Hallström, Anders Hannegård, Dr. Alban, Jenny Berggren, Martin ”E-Type” Eriksson och Daniel Volle (son).

Sändningstid:
Cheiron – en Popsaga, del 1: P4 - fredag 29 mars kl. 11.03-12.00
Cheiron – en Popsaga, del 2: P4 - måndag 1 april kl. 11.03-12.00

Pressbild: Fredrik Eliasson. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
http://sverigesradio.se/diverse/appdata/isidor/images/news_images/2938/1922562_2000_1125.jpg

För mer information, kontakta:
Fredrik Eliasson, programledare/producent
fredrik.eliasson@sverigesradio.se  
073-414 3005

Susanne Tellinger, pressansvarig P4
susanne.tellinger@sverigesradio.se
08-784 6570

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".