För att inte tappa koncentrationen måste Jeanette stänga ute alla ljud och störningsmoment Foto: Lovisa Haag
P1

Tendens tema: Flickor och adhd, del 1

Vad är det som är så speciellt med flickor och adhd? Och varför bemöts de ofta annorlunda än pojkar med samma problematik? I tre program fokuserar Tendens tillsammans med Skolministeriet från UR på just flickor med adhd. Ofta får de höra att deras problem är familjerelaterade istället för att skola och samhälle tar sig tid att utreda den egentliga orsaken till problemen.

De förbisedda, del 1

- Jag är jätteimpulsiv. Om jag känner för att rymma hemifrån då gör jag det. Sen struntar jag i vad mamma säger. Jag kommer bara inte hem. Sån är jag.

Jeanette Fröjd är 17 år och fick diagnosen ADHD i årskurs åtta. Det blev något av en chock för både henne och familjen. Ingen hade tänkt på att det kunde vara ADHD som gjorde att hon var så rastlös och hade så svårt att koncentrera sig i skolan. Mamma Helene trodde att det handlade om osäkerhet och dålig självkänsla. Jeanettes historia stämmer väl in i mönstret.

- Flickorna är oftast inte lika utagerande som pojkar med ADHD är, vilket gör att de inte får den hjälp de behöver, berättar Svenny Kopp som är överläkare och specialist på barn och ungdomspsykiatri. Men i takt med att kunskapen har ökat, får idag allt fler flickor diagnosen.

Programmet är ett samarbete med Skolministeriet från UR av Lovisa Haag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".