Patrizia Wahlberg och mamma Iréne Liljeblad Foto: Lovisa Haag
P1

Tendens tema: Flickor och adhd, del 2

Vad är det som är så speciellt med flickor och adhd? Och varför bemöts de ofta annorlunda än pojkar med samma problematik? I tre program fokuserar Tendens tillsammans med Skolministeriet från UR på just flickor med adhd. Ofta får de höra att deras problem är familjerelaterade istället för att skola och samhälle tar sig tid att utreda den egentliga orsaken till problemen.

Jag dög inte till någonting, del 2

- Hur mycket jag än krigade mig igenom läxorna fick jag alltid höra att jag måste göra mer. Jag fick aldrig lyckas, aldrig duga. Det där satte sig.

Patrizia är en av alla dom flickor som växte upp med en känsla av aldrig leva upp till omgivningens förväntningar. Och som aldrig fick det stöd eller förståelse som hon förtjänade. Istället hette det att föräldrarnas skilsmässa var orsaken till hennes koncentrationssvårigheter och impulsivitet. Eller att hon var mellanbarn som ville bli sett genom att bråka och ställa till det. När Patrizia blivit vuxen såg hon själv till att bli utredd och resultatet var tydligt. Diagnosen adhd har gett henne förståelse för mycket som varit svårt under hennes uppväxt. Men hur kommer det sig att inget förstått att det var adhd det handlade om?

Andra delen av tre i Skolministeriet och P1 Tendens serie på temat: Flickor och ADHD.

Programmet är ett samarbete med Skolministeriet från UR av Karin Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".