Malena Ernman. Fotograf: Elisabeth Frang.
2013-03-26

Musikmagasinet: Dilemma - Ny serie i fem delar i P2

Med start den 6 april och fyra lördagar framåt dyker den prisbelönta radioproducenten Birgitta Tollan ner i situationer i musikens värld som kan vara svåra att lösa. Medverkar gör bland andra Gitta-Maria Sjöberg och Malena Ernman.

I varje program medverkar två eller flera människor i förtroliga samtal, alltid ur en speciell, självupplevd verklighet.

– Jag ville göra en programserie utifrån olika dilemman som finns i musikens värld där lyssnaren får en inblick i det musikaliska skapandets mänskliga ”tonomfång”, alltifrån eufori till lidande, säger Birgitta Tollan.

Del 1: Medverkar gör sopranen Gitta-Maria Sjöberg och mezzosopranen Malena Ernman. Två operakvinnor med varsin inställning till den tunga traditionen av kvinnobilder inom operarepertoaren.

”Jag går in i rollen för att förstå kvinnan. Jag hade en uppväxt där kampen mellan liv och död var min ständige ledsagare. Min mamma var judinna och den enda överlevande i sin släkt”, berättar Gitta-Maria Sjöberg i programmet.

Malena Ernman har spelat många män i operor. ”Mansroller är mycket roligare att sjunga. Män skrev operorna och tonsatte dem. De har makt och styr handlingen och situationen medan damen sitter och ylar i något fönster och utstöter höga svåra toner”, säger Malena Ernman i programmet.

Del 2: Tonsättaren Tommie Haglund och cellisten Ernst Simon Glaser kommer till tals kring en cellokonsert.

Del 3: Författaren Kerstin Ekman och tonsättaren Marie Samuelsson om sin nyskrivna helaftonsoperaJorun orm i öga”, inspirerad av kvinnorna i den poetiska Eddan.
Tonsättaren Anna-Lena Laurin och jazzsolisten Anders Bergcrantz om att improvisera i ett genomkomponerat stycke där alla andra musikers insatser är noterade och bestämda på förhand.

Del 4 - 5: Fokuserar på underrubriken  ”Att åldras som musiker”. Medverkar gör koloratursopran/tonsättare Margareta Hallin, pianist/dirigent Janos Solyom, saxofonist/kompositör Ove Johansson, mezzosopran Ingrid Tobiasson, tenor Ingemar Andersson och jazz- och vissångerskan  Kaya Åhlander.

Sändningstid: Fem lördagar, kl. 12.03 i P2 med start 6 april.

Pressbilder: 
Mezzosopranen Malena Ernman. Foto: Elisabeth Frang.
http://sverigesradio.se/Diverse/AppData/isidor/images/News_images/2938/2763532_1487_2000.jpg
Sopranen Gitta-Maria Sjöberg. Foto: Søren Kaas Classon           
http://sverigesradio.se/Diverse/AppData/isidor/images/News_images/2938/2763523_853_1280.jpg

För mer information, vänligen kontakta:
Susanne Tellinger, pressansvarig P2
susanne.tellinger@sverigesradio.se
08-785 6570

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".