Tori Amos porträtteras av Maths Broborg. Foto: Johan Ljungström/Sveriges Radio.
P4

P4 Musik: Tori Amos – popnoveller och symfoniska guldkorn

Amerikanska låtskrivaren, sångerskan och pianisten Tori Amos har under mer än två decennier skapat musik full av känslor, kontraster och karaktärer. I år fyller hon 50 år och porträtteras i programmet av Maths Broborg. 

Tori Amos genombrott som soloartist skedde med albumdebuten Little Earthquakes 1992. Hennes musikaliska resa började dock långt tidigare, som underbarn och elev på en musikutbildning hemma i USA med piano som huvudinstrument.

Tori Amos präglades tidigt av klassisk musik. I tonåren upptäckte hon dock Led Zeppelins tunga rock och Joni Mitchell akustiska låtar, artister och musikaliska uttryck som fick henne på andra tankar. Det egna låtskrivandet tog fart, färgades av 70-talets rockmusik och pianolektionerna ersattes snart av jobb som barpianist, körsångerska och som frontfigur i syntpopbandet Y Kant Tori Read. I början av 90-talet öppnades dörren för Tori Amos solokarriär och mot den stora publiken.

Med låtar som Crucify, Cornflake Girl och A Sorta Fairytale blev Tori Amos ett av 90-talets stora namn. På sina studioalbum och under år av konserter har hon fortsatt vidareutveckla sitt musikaliska och visuella uttryck – på egna villkor och med stor konstnärlig integritet.

2012 återvände Tori Amos på albumet Gold Dust till ett knippe låtar ur den egna katalogen och tolkade dem på nytt, denna gång tillsammans med en symfoniorkester. På plattan har tiden och erfarenheterna från hennes liv och karriär bidragit till att ge musiken och texterna ny innebörd och nytt liv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".