I Norrlanda kyrka hänger en av Gotlands äldsta kyrkklockor, från 1200-talet. Foto: Bjerne von Schulman/Klockrent
P2

Lördagmorgon i P2: Klockrent!

Kompositörerna Karin Rehnqvist, Claes Holmgren och Owe Ronström, har skrivit ett halvtimmes långt verk för en orkester bestående av över tvåhundra kyrkklockor i de medeltida kyrkorna på Gotland. Öns klockare kommer att ringa i dem enligt ett partitur som är skrivet efter en tidsaxel.       

Aldrig tidigare har ljud från så många stämmor spridda över ett så stort geografiskt område samlats in och sänts i en och samma konsert. Överföringen ska ske med hjälp av ett drygt hundratal frivilliga som med smartphones, utrustade med en särskild app, sänder ljudet till radiohuset i Visby. Där tas det emot i specialbyggda servrar och mixas av kompositörerna i direktsändning. Konserten har väckt ett stort internationellt intresse.

Projektet genomförs med stöd av Statens Musikverk. Syftet med det hela är att utvidga vår kunskap om tillvaron och visa att också en liten plats kan ha en stor röst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".