Alice Tegnér porträtteras 70 år efter sin bortgång den 26 maj 1943. Foto: SVT Bild.
P2

P2 Dokumentär: Alice Tegnér del 1

Idag är det precis 70 år sedan Alice Tegnér, hela Sveriges vismamma gick bort. P2-producenten Christina Tobeck har skapat en dokumentärserie om denna mångsidigt begåvade kvinna. Del 1 i en serie om 6 program.

Många generationer barn har vuxit upp med Alice Tegnérs visor, som de sedan burit med sig som en gemensam sångskatt genom livet – Bä, bä, vita lamm, Mors lilla Olle, Ekorrn satt i granen med flera. På barnvisans område var hon en pionjär. Men hon medverkade också till att locka fram sångglädje hos vuxna. Genom att göra urvalet av sånger till sångboken Sjung svenska folk bidrog hon till att få fart på allsången långt innan ordet ens var myntat.

I sin ungdom sörjde Alice Tegnér över att hon inte blev en pojke för då hade hon fått studera och bli ”rysligt, rysligt lärd”, som hon skrev i ett brev. Nu lyckades hon ändå leva ett ovanligt rikt liv, och genom att generöst dela med sig av sin musikaliska begåvning, berikade hon också andras tillvaro. Hennes tonskapelser är i högsta grad levande än idag. Gläns över sjö och strand fortsätter att varje år sprida julstämning såsom den gjort i mer än hundra år. Förutom barnvisor komponerade hon romanser, körstycken, kantater och en violinsonat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".