Prästen och meditationsledaren Gustav Ericsson håller i veckans andakter. Foto: Helena Andersson/Sveriges Radio
P1

Morgonandakten: Möten i öst

Intresset för religionsdialog och meditation har lett Gustav Ericsson, präst i Umeå Maria församling, på en rad resor till Östasien. Veckans morgonandakter utgår från hans möten där och varje andakt innehåller också en kort andningsmeditation.

Prästen och meditationsledaren Gustav Ericsson vill i sina andakter dela med sig av möten med andra religioner och kulturer han upplevt under sina resor österut.

– De har varit givande för mig, min kristna tro, gudsbild och gudsrelation. I andakterna vill jag förmedla en gudsbild som inte är så abstrakt, utan här och nu.

Det var en önskan att fördjupa sig inom religionsdialog och meditation, som ledde Gustav Ericsson på hans resor, och han har valt att lägga en kort andningsmeditation i varje andakt.

– Andakterna handlar inte bara om att lyssna, utan också om möjligheten att göra något själv. Min förhoppning är att andningsmeditationen gör att budskapet kommer närmare och når djupare.

Under en av resorna till Japan såg han Bob Dylan uppträda i arenan Budokan, och musiken i andakterna är hämtad från en av artistens konserter där.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".