Eva Nordlund och Ia Jeppson Foto: Vårdförbundet
P1

Tendens: Barnmorskorna säger stopp

- Det är på liv och död och vi måste säga ifrån säger Eva Nordlund, en av barnmorskorna i Stockholm som har startat uppropet ”Nu är det nog”. Hon menar att hon inte kan fortsätta kämpa och bita ihop i det tysta utan att må dåligt. Hon och hennes kollegor kräver förutsättningar för en trygg och säker förlossningsvård.

- Det här är en kvinnofråga. Vi är kvinnor som vårdar kvinnor, säger Eva Nordlund och Ia Jeppsson. De vill inte ge upp drömmarna om en förlossningsvård med alternativa lösningar, kanske ett nytänkande där födandet i hemmet skulle kunna bli ett alternativ för friska kvinnor med normala förlossningar.

                        
Sverige har den lägsta mödra- och barndödligheten i världen men barnmorskorna tvivlar på att kunna fortsätta upprätthålla den rankingen.
Barnmorskeförbundet fruktar att bristen på barnmorskor kommer att bli ännu värre den kommande tiden på grund av pensionsavgångar. Samtidigt föds allt fler barn i stora städer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista