Lantzkampen i P1. Annika Lantz. Sveriges Radio P1. foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
P1

Lantzkampen – Sveriges Radio mot världen

Dags för andra programmet av Lanztkampen, frågesporten om veckans nyheter. Fredagens laguppställning är inte att leka med: i Sveriges Radios lag tävlar Thomas Nordegren och Hanna Hellqvist och i lag Världen denna vecka tävlar Fredrick Federly (c) och tidigare ministern Margareta Winberg.

Om Lantzkampen säger programledare Annika Lantz så här:

Lantzkampen är ett frågeprogram om den senaste veckans nyheter. (Det går ju inte att missuppfatta detta, eller hur? Sedan att frågorna kan komma att lyda ”Kan Tobias Billströms uttalanden simma?” eller ”Kan VM-kval vara en känsla?”, det följer ju naturligt på den informationen.)

I Lantzkampen möts två lag. Ett lag består av två Sveriges Radio-medarbetare, det andra laget består av två människor som kommer från världen utanför Sveriges Radio. (Sveriges radio-medarbetare kan till exempel vara Roger Wilson från P1:s Kino, eller Hanna Hellqvist från Morgonpasset, och från världen utanför Sveriges Radio kan det handla om så många människor så det får inte plats att rabbla upp alla här. Och att bara nämna ett à två exempel kan göra som andra nio miljonerna ledsna, och det vill jag bara inte. Men det skulle kunna vara DN-journalisten Hanna Fahl. Eller Håkan Juholt.)

Lantzkampen kommer att bestå av frågor med konkreta svar (Kallar sig vår senaste jämställdhetsminister feminist? Eller: Vilket nyhetstelegram var veckans längsta?).

Lantzkampen kommer också att bestå av så kallade resonemangsfrågor (Är skidtävlingen Slottssprinten ett miljömässigt moras, eller ett trevligt evenemang för den som vill njuta av den friska stockholmluften?)

Riktigt lyxiga veckor kommer frågorna också att framföras i musikal- eller teaterform. (Oftast kommer veckans aktuella låt att framföras av samtidstrubaduren Fredrik Ohlsson, mannen bakom aktualitetshit som ”Som ett skägg om natten”, om priate-bay grundaren Gottfrid Svartholm Warg och ”Vad fan heter hon nu igen”, om handelsminister Ewa Björling.)

Vissa frågor vet inte ens programledaren (jag) och domaren (jag ska strax skriva om henne) svaren på, utan erhålls under direktintervju med veckoaktuell person.

Lantzkampen har en domareSara Lövestam – som kommer att avgöra vem som får poäng på vilken fråga, och varför. (Sara Lövestam är lärare på SFI och dessutom grammatikkramare. På riktigt. Häromdagen skrev hon en låt som heter ”Verbfras”. Den handlar om Verbfraser.)

Kort och gott: Lantzkampen är en frågesport där det är lika svårt att ha rätt som att ha helt och hållet fel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista