Mikael Strömberg har gjort programserien Ljudo . Foto: Britt Mattsson.
P2

Musikmagasinet: Ljudo - Ny serie i fem delar

I fem avsnitt ska programserien LJUDO borra sig in i ljuden i våra liv. Man kommer att träffa stadsplanerare, konstnärer, landskapsarkitekter, vibrationstekniker, musiker, audiologer, präster, författare, designers, etnologer, ornitologer och forskare. 

Någonting är på gång med ljuden i våra liv. I ett trafikerat område har en flock fåglar plockat bort ett pip för att höras bättre. Valar simmar vilse på väg till sina barndomsvatten eftersom oljeborrtorn skapar övertoner som de inte känner till. Råbocken har bytt melodi för att höras genom bruset. Några av oss drabbas av tinnitus redan innan vi föds.


 
En annan sida av ljudets utbredning är en nyvunnen medvetenhet om vilken stor palett som ligger framför oss, redo att bli till konst och design.
Ljud sträcker sig över det mesta från det lilla kvalitetsklicket i barnmatburken till hur hela städer låter. Ämnet är alltså starkt överskridande.
Mitt i livet är vi till och med beredda att betala för “tystnad" och "mörker" i form av eremitkojor och lyxiga retreats. Och rädslan gör att vi flyr från ljudlandskapet in mot oss själva med hjälp av ännu mera ljud: musik. 

Produktion Mikael Strömberg, som tidigare gjort en rad uppmärksammade musikdokumentärer och programserier som Filmmusikmagasinet SYNK och Starka Musikupplevelser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista