1 av 2
Melita Rexhepi, Dangoules bästa vän. Fotograf: Emma Janke.
2 av 2
Emma Janke, producent. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

P3 Dokumentär om verklighetens Lilja 4-ever

Nu på söndag sänder P3 Dokumentär ett nyproducerat program om flickan som gav traffickingoffren ett ansikte. 16-åriga Dangoule Rasalites flyr ett liv i fattigdom och extrem utsatthet när hon med ett falskt pass kliver på planet från Litauen till Sverige den 17 november 1999, i hopp om en ljusare framtid.

Men i Sverige kommer hon att låsas in och utnyttjas hänsynslöst av en rad hallickar och torskar och den 7 januari 2000 orkar hon inte längre. Hon hoppar från en motorvägsbro rakt ner i den framrusande trafiken.

Efter Dangoules självmord startar en polisutredning som ger fragmentariska pusselbitar av hennes öde. Men trots att polisen vet vem som lurade Dangoule till Sverige kommer  ingen att dömas för brottet.

2002 inspirerar Dangoules liv en av Sveriges främsta regissörer, Lukas Moodysson, till spelfilmen Lilja 4-ever och i och med det kom hon att bli en symbol för de tusentals anonyma offren för den internationella människohandel för sexuella ändamål som idag har blivit en mångmiljard industri.

Producent: Emma Janke.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".