Elin Claeson, programledare, Kulturredaktionen. Sveriges Radio. foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
P1

Kulturradion: Kartan och verkligheten 1 och 2. Om alliansens kulturpolitik – som idé och som vardag

I två program under rubriken "Kartan och verkligheten" ska P1:s kulturredaktion summera och analysera alliansens kulturpolitik.

Efter valet 2006 hann Cecilia Stegö-Chilò (M) vara alliansens kulturminister i tio dagar innan avslöjade obetalda public service-avgifter gjorde att hon fick avgå. In på scenen klev Lena Adelsohn Liljeroth (M) och nu har hon haft den kulturpolitiska huvudrollen i sju år. Under dessa år har den svenska kulturpolitiken bland annat format samverkansmodellen, skapande skola, kulturarvslyft och en växande skara kulturentreprenörer. De kreativa och kulturella näringarna är en del av näringspolitiken och Sverige får en ny bibliotekslagstiftning vid årsskiftet. Det verkar handlingskraftigt men blev det som alliansen hade tänkt sig?

I två program under rubriken "Kartan och verkligheten" ska P1:s kulturredaktion summera och analysera alliansens kulturpolitik. Programmen följs av Karine Mannerfelts skildring av den norska kulturpolitiken - så lik, men ändå så olik den svenska - och konstnären Jörgen Svenssons drama om livet i regionen: "Tavlor på ett kultursekretariat".

I det första programmet av "Kartan och verkligheten 1" medverkar flera av redaktionens medarbetare som följt kulturpolitiken på när håll under många år. Vilka var, och är, visionerna och vad blev det av dem i den realpolitiska vardagen? I ”Kartan och verkligheten 2”, som sänds 26 juni kl. 18.15, debatteras frågorna av en kunnig panel som består av kulturarbetare, debattörer och journalister. Medverkar gör debattören Qaisar Mahmood, Anna Carlsson, ordförande för Teaterförbundet, Calle Nathansson, VD för Folkets hus och parker, Timbros kulturansvariga Lars Anders Johansson samt Sanna Rayman, ledarskribent på Svenska Dagbladet.

Dessutom blir det en Klassiker, signerad Mattias Berg, om en av kulturpolitikens äldre - men fortfarande bestående – institutioner: Svenska Akademien.

Programledare: Elin Claeson
Producent: Maria Götselius

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".