Åsa Veghed. Foto: Privat
P2

P2 Dokumentär: Planeta Brasil del 2

"Bossa novans radarpar Vinicius de Moraes & Tom Jobim" är underrubriken till den andra delen av Åsa Vegheds serie om brasiliansk musik.

Kompositören Tom Jobim och poeten Vinícius de Moraes skrev en av världens mest sönderspelade låtar A garota de IpanemaThe girl from Ipanema. Originalet kommer spelas i programmet, för övrigt lämnas den historien åt sitt öde. Istället blir det ett besök i Rio de Janeiros botaniska trädgård och Jobimträdet.
– Naturen var en stark inspirationskälla för bossa novans kompositör nummer ett, berättar sonen Paulo Jobim.

Vinícius de Moraes är en av Brasiliens mest översatta poeter idag men på 50- och 60-talen ansågs det vara låg status att en bildad litterär person ägnade sig åt sångtexter. Vinicius de Moraes var dessutom en berest diplomat som lämnade sin trygga tjänst för att leva bohemliv och surfa på passionens våg. Han gifte sig nio gånger. Varje ny förälskelse mynnade ut i fantastiska texter om kärlek som blev bossa nova epokens mest älskade alster.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".