Mats Almegård, programledare i nya serien Litterära lyssningar. Foto: Martina Holmberg/Sveriges Radio.
2013-08-05

Musikmagasinet i P2: Litterära lyssningar - ny serie i fem delar

Med start den 24 augusti och fyra lördagar framåt samtalar programledaren och producenten Mats Almegård med fem författare som alla på något sätt influerats och påverkats av musik.

De författare som medverkar är: Anna Schulze, AmandaSvensson, Carl-Michael Edenborg, Helena Österlund och Sara Lövestam.

– Det känns roligt att kunna kombinera musik och litteratur, vilket gör programserien till något av ett drömprojekt. De fem författarna jag träffar är alla sinsemellan rätt olika och det bäddar för stimulerande samtal. Rent musikaliskt blir det stor spännvidd och vi kommer spela allt från Alice Babs, Henryk Wienawski och Lisa Moore till Vangelis och Broder Daniel, säger Mats Almegård

Relationen mellan musik och litteratur går långt tillbaka i tiden. Ursprungligen framfördes lyrik till stränginstrumentet lyra.  

– Listan över författare som skrivit texter avsedda att tonsättas är milslång. De författare som inspirerats av musik i sina texter går knappt att räkna, och vissa av dem har skrivit romaner, dikter eller dramer utifrån musikaliska principer, säger Mats Almegård.

I varje avsnitt får respektive författare en överraskningslåt spelad för sig. Kan de gissa vad det är för musik och varför den spelas? Och vilken text/ljud-förebild har de?  

Mats Almegård är frilansjournalist och producent för Sveriges Radios Elektroniskt i P2 med Andreas Tilliander. Mats skriver regelbundet om litteratur i Dagens Nyheter och andra tidningar. Förra året medverkade han i den litterära tidskriften Album #3/Karaktärer. Mats Almegård är doktor i tyskspråkig litteraturvetenskap.

Del 1: Anna Schulze – violinisten som blev författare
För novellsamlingen Brist (2006) och romanen Att ringa Clara (2011) hämtade Anna Schulze stoff ur sitt liv som yrkesverksam violinist. I höst är hon aktuell med romanen Vårt gemensamma Liv. I programmet berättar hon bland annat om att det inte gick att undvika musiken i den nya romanen, trots att hon försökte.

Del 2: Amanda Svensson – pandapop och klubbmusik i romanform Romanerna Hey Dolly (2008) och Välkommen till den här världen (2011) har hyllats av eniga kritiker. I båda sina romaner dränker Amanda Svensson texten med en lång rad musikreferenser. Men hennes relation till musik är inte helt okomplicerad berättar hon i programmet.

Del 3: Carl-Michael Edenborg – om Händels grymma öde
Idéhistorikern, förläggaren och författaren Carl-Michael Edenborg romandebuterade förra året med Mitt grymma öde, en fiktiv biografi om tonsättaren Händel. I programmet berättar Carl-Michael bland annat om varför han dras till extrema känslolägen och hur det var när han hörde Beethoven för första gången.

Del 4: Helena Österlund – rytmiskt minimalistisk prosalyrik
För diktsamlingen Ordet och färgerna (2010) belönades Helena Österlund med Borås Tidnings debutantpris. Tidigare i år kom hon med uppföljaren Kari 1983. Den starkt lyriska och minimalistiska romanen har delvis hämtat inspiration från en av vår tids största tonsättare avslöjar Helena i programmet.

Del 5: Sara Lövestam – tillbaka till fyrtiotalet och jazzen
I rykande aktuella romanen Hjärta av jazz skildrar Sara Lövestam bland annat den bubblande svenska jazzscenen under krigsåren 1942–1944. I programmet berättar hon varför hon älskar Povel Ramel och hur musiken är absolut nödvändig för att sätta stämningen i en text.

Sändningstid:
Fem lördagar, kl. 12.03 -13.00 i P2 med start 24 augusti. Programmen finns även för efterhandslyssning på www.sverigesradio.se och i appen Sveriges Radio Play.

Pressbilder: Mats Almegård. Foto: Martina Holmberg/Sveriges Radio http://sverigesradio.se/Diverse/AppData/isidor/images/News_images/1191/2896138_2000_1362.jpg      
http://sverigesradio.se/Diverse/AppData/isidor/images/News_images/1191/2896133_1425_2000.jpg 
http://sverigesradio.se/Diverse/AppData/isidor/images/News_images/1191/2896134_2000_1439.jpg 
http://sverigesradio.se/Diverse/AppData/isidor/images/News_images/1191/2896145_1438_2000.jpg

För mer information, vänligen kontakta:
Mats Almegård, producent
mats@tintenfisch.se  
0709-450590

Susanne Tellinger, pressansvarig P2
susanne.tellinger@sverigesradio.se
08-784 6570

Besök Sveriges Radios presswebb: www.sverigesradio.se/press och twitter.com/pressgruppen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".