RTEA - Salaam Shalom Hamadi Khemiri och Simon Norrthon Foto: Peter Knutson
P1

SALAM SHALOM

- ett passionerat kärleksdrama i tre delar med start 24 augusti kl 13.30 i Sveriges Radio P1.

Vad händer om en palestinier och en israel tvingas dela bostad? Slutar det med katastrof eller finns det någon möjlighet att de kan börja tala med varandra?

Den palestinske författaren Saleem undersöker detta i sin pjäs Salam Shalom. Den handlar om Nabeel från Jerusalem och Yaron från Tel Aviv. De möts i Los Angeles, där de ska försöka komma överens i samma lägenhet. Deras första möten är fyllda av konflikter. Så småningom uppstår vänskap, förståelse, attraktion och de blir ett par. Men när de återvänder till sina hem i Palestina och Israel blir relationen komplicerad. Kan deras kärlek överleva omgivningens fördomar och den historiska konflikt som format dem? Salam Shalom är orden för ”fred” på arabiska respektive hebreiska.

Den svenska radioversionen har regisserats av filmaren och journalisten Terje Carlsson. Efter två prisbelönta dokumentärfilmer om konflikten mellan israeler och palestinier, utgör Salam Shalom Carlssons debut som radioteaterregissör.

Huvudrollerna spelas av Simon Norrthon och Hamadi Khemiri.  Dessutom medverkar Sten Ljunggren, Vanja Blomkvist, Lo Kauppi, Danilo Bejarano, Peter Perski mfl.

Pjäsen är från början en scenpjäs, som hade urpremiär i Hollywood och har spelats på flera scener i USA och Australien. Den har översatts till svenska av Diane Bimont och Jonas Hassen Khemiri.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".