2013-08-09

Sveriges Radio når rekordmånga lyssnare i storstäderna

Radiolyssnandet överlag minskar i storstäderna. Men inte lyssnandet på Sveriges Radio, som når fler människor än på många år i både Stockholm och Göteborg. Det framgår av TNS Sifos nya lyssnarundersökning som publiceras idag.

I Stockholm, Göteborg och Malmö är nu de tre Sveriges Radio-kanalerna P4, P1 och P3 störst. I Stockholm har Sveriges Radio inte nått så många lyssnare sedan 2006. I Göteborg har lyssnandet det senaste året varit på en högre nivå än på flera år och även i Malmö har utvecklingen under 2013 varit positiv.

– Vår ambition är att ge publiken ett unikt innehåll och vi vill med vårt utbud träffa både hjärnan och hjärtat. Uppenbarligen lyckas vi bra med det och det är såklart extremt kul att lyssnandet i storstäderna går bättre än på länge, eftersom konkurrensen där om publikens tid är extremt hög, säger Cilla Benkö, vd för Sveriges Radio.

P4 är landets mest avlyssnade radiokanal. I kanalen finns också de största programmen. Flest dagliga lyssnare har P4 i Stockholm: drygt 320 000 har kanalen som sällskap en vanlig dag.

Det framgår av en ny lyssnarundersökning som mäter lyssnandet i lokala områden och publiceras i dag. Undersökningen genomförs av TNS Sifo och bygger på telefonintervjuer gjorda under hösten 2012 och våren 2013.

Mer om mätningen:
Radiolyssnandet i lokala sändningsområden mäts med telefonintervjuer av TNS-Sifo, medan rikskanalerna numera mäts elektroniskt med PPM. Rapporten för de lokala kanalerna bygger på ett års telefonintervjuer. Det kommer en ny rapport varje kvartal. I underlaget till varje rapport faller intervjuer från ett gammalt kvartal bort och intervjuer från ett nytt kvartal tillkommer. Läs TNS Sifos rapport

Mer information om undersökningen:
Ingrid Östlund, chef Avdelningen för Publik- och omvärldsanalys
ingrid.ostlund@sverigesradio.se
08 784 50 62

Presskontakt:
Maria Lekteus
maria.lekteus@sverigesradio.se
0732 314 556

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista