The Shed är The National Theatre´s nya experimentscen för unga dramatiker. Foto: Kerstin Berggren/Sveriges Radio

Ny serie i Kulturradion: Spotlight London - från Shakespeare till Helen Mirren

Teater är hett i London och en ny, ung publik lockas till föreställningarna. När National Theatre och Punchdrunk Theatre i våras släppte biljetterna till sin gemensamt producerade föreställning i en gammal industrifastighet i Paddington såldes 50.000 biljetter på 36 timmar.

Detta är bara ett av många exempel på att det just nu är medvind för teatern i London. Till stor del beror framgångarna på just National Theatre, Englands nationalscen. Under de senaste tio åren har teatern under Nicholas Hytners ledning producerat succéföreställningar på löpande band. Flera av dem har så småningom flyttats till det kommersiella West End där de fortsatt att locka storpublik och dragit in pengar till National Theatre. Föreställningen ”WarHorse” till exempel har de senaste åren stärkt nationalscenens kassa med omkring 30 miljoner kronor årligen.

I fyra program tar Kerstin Berggren med lyssnarna på en resa framför och bakom kulisserna i ett av världens vitalaste  teaterlandskap. I detta det första programmet hörs bland andra National Theatres chef Nicholas Hytner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista