Tendens Områdespolisen Lisa är omtyckt bland de boende i Biskopsgården. Det är våran polis, säger Ramissa Boltman. Foto: Louise Jacobson
P1

Tendens: Polisen och gängen

Poliserna Lisa och Peter arbetar med att bekämpa kriminella gäng. Båda brinner de för sitt arbete. Båda är de också frustrerade över att inte kunna göra mer.

Peter Ljungdahl är operativ spaningschef på den avdelning som arbetar med grov organiserad brottslighet i Västra Götaland. Han leder arbetet med att förhindra stora brottshärvor som vapensmugglingar, narkotikahandel och rån.

- Jag kan känna mig otillräcklig. Det är frustrerande att veta att jag inte har tillräckligt med spanare och resurser att lösa allt, säger han.

Lisa arbetar som områdespolis i Biskopsgården i Göteborg. Områdespoliser är en satsning i sju av stadens stadsdelar som syftar till att öka tryggheten där. I uppdraget ingår att förhindra nyrekrytering till kriminella gäng och få unga avhoppare att komma in i samhället igen. Ett tufft uppdrag, säger Lisa.

- Jag kan känna mig frustrerad över att det ser ut som det gör och att det trots allt finns så lite resurser. Jag kan känna mig maktlös. Man har så lite att bidra med.

Samtidigt är de båda poliserna väldigt dedicerade till sina uppdrag. Peter drivs av sina tävlingsinstinkter. Lisa drivs av ett samhällsengagemang.

- Man måste kanske vara lite mer intresserad av samhället om man jobbar som områdespolis, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista