Elvis Presley. Foto: SVT Bild
P4

P4 Musik: Elvis iPod, del 2

Sista delen av två i serien Elvis iPod. Tomas Blom och Magnus Norrman undersöker vidare vilken musik det var som formade Elvis Presley. De försöker rekonstruera de spellistor som unge Elvis borde ha haft i sin iPod, om han ägt någon.

Den enkla lantliga gitarr- och fiolmusiken blev under loppet av 1930- och 40-talet alltmer elektrisk och hårdsvängande. Nu föds både Chicagobluesen och den märkliga musikform som kallas Western Swing och som är en viktig pusselbit när Tomas Blom och Magnus Norrman ger sig på att undersöka hur det blev rock n' roll. Elvis var en flitig radiolyssnare, både till countryshower som Grand Ole Opry och till svarta bluesstationer. 

Den svarta och den vita musiken satte djupa spår i hans själ, vilket producenten Sam Phillips kunde konstatera den magiska dag i juli 1954 då Elvis spelade in sin genombrottsplatta, en blueslåt i hans egen tappning. På B-sidan finns countrylåten, "Blue Moon of Kentucky" som från början var en smäktande vals med bluegrassikonen Bill Monroe, men som i Elvis tappning blev en rocklåt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista